EPA/HAYOUNG JEON
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Londonu da nema stabilne Srbije bez stabilnog regiona i da Beograd mora da nastavi da ulaže u regionalnu stabilnost.

Na kraju posete Londonu, gde je učestvovala na nekoliko skupova o ekonomskom jačanju Zapadnog Balkana i o odnosima u regionu, Brnabić je rekla novinarima da je “danas malo pričala sa albanskim premijerom Edijem Ramom oko nekih nedavnih izjava”.

– Zamolila sam ga da sednemo i vidimo gde smo, da podvučemo crtu i kažemo da ne vodi ničemu to da imamo sve nestabilniji region. To će se obiti svima o glavu, hajde da vidimo kako možemo da nastavimo da jačamo regionalnu stabilnost i povezanost – kazala je Brnabić.

Ona je kazala da je situacija u regionu danas gora nego pre par godina, “pre svega zbog poteza Prištine”.

– Ja moram da vidim kako svi zajedno možemo da se vratimo tamo gde smo bili. Pre svega zbog poteza Prištine, mi smo u goroj situaciji nego što smo bili, a trebalo je da budemo u mnogo, mnogo boljoj situaciji – navela je srpska premijerka.

Ona je kazala da Srbija “danas ima priliv stranih direktnih investicija veći nego ikad”, ali je dodala da je za to “potreban region koji je stabilan i koji se doživljava kao stabilan”.

Brnabić je rekla da je zadovoljna posetom Londonu tokom koje je “imala vremena da objasni ljudima šta znače kosovske takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, koji to uglavnom ne razumeju”.

– Mislim da su ljudi to sada razumeli i da ćemo imati još veću podršku za ukidanje taksi i nastavak dijaloga – kazala je.

Ona je navela da kosovske takse predstavljaju kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), potpisanog 2006. godine, i dodala da taj sporazum “niko nije kršio, pa ni Srbija 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost”.

– Mi nismo potezali tako nešto ni kada je naš glavni pregovarač Marko Đurić bio uhapšen, mučen i ponižavan u Prištini. Dan posle toga je bio veliki sajam u Prištini, predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić rekao je da naše kompanije moraju da budu tamo, zato što u najtežim vremenima morate da imate racionalnost – dodala je Brnabić.

Povodom dvodnevne posete Parizu, koju počinje sutra, Brnabić je rekla da je dobro što Srbija ima sve bliže odnose sa Francuskom.

– Imamo sve veći broj francuskih investitora, videću se u Parizu s nekima od njih, s premijerom Francuske (Eduarom Filipom) i predsednikom Senata (Žerarom Laršeom), sredinom jula u Srbiju dolazi (predsednik Francuske Emanuel) Makron. Nadam se da je to najava mnogo, mnogo bližih odnosa Srbije i Francuske – kazala je premijerka Srbije.

Ona je dodala da su Srbi i Francuzi “bili bratski narodi”, da su se “poslednjih decenija udaljili”, ali da misli da su sada “na pravom putu da ponovo uspostave tu bliskost”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here