Tanjug
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija i Slovenija imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, i zahvalila toj zemlji na kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije.

“Hvala premijeru i vladi na snažnoj i kontinuiranoj podrsči Slovenije Srbiji. Nikada nismo imali posebna uslovljavanja od strane Slovenije kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja, a imali smo uvek veliku tehničku podršku”, rekla je Brnabić za zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Marjanom Šarecom.

Ona je uputila i zahvalnost Sloveniji što su, kako je rekla, jak zastupnik politike proširenja EU.

Brnabić je navela da Srbija i Slovenija nemaju mnogo otvorenih pitanja i prenela da je danas sa Šarecom razgovarala o terminu za odžravanje pete zajedničke sednice vlada Srnije i Slovenije.

“Nadam se i zamolila sam slovenačkog premijera da probamo da imamo termin do kraja godine”, rekla je Brnabić i podsetila da sledeće godine Srbija ulazi u izbornu godinu.

Takođe, prenela je da je predlog i da se održi privredni forum, jer ekonomska saradnja beleži konitnuirani rast.

Brnabić je ukazala da je slovenačka privreda jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora, sa više od milijardu evra ulaganja.

Posebno je istakla da 1.600 slovenačkih kompanija uspešno posluje u Srbiji.

“Ako postoji jedna ekonomska stvar koju bih volela da naučimo od Slovenije i koliko je važno za zdravu ekonomiju, to je značaj sektora malih, mikro i srednjih preduzeća. Slovenija ima jak sektor malih i srednjih preduzehca, što je i nama potrebno i trudiću se da prepišemo neke dobre stvari”, rekla je Brnabić.

Ona je iznela podatak da je ukupna spoljno-trgovinska razmena Srbije i Slovenije prošle godine prešla 1,6 milijardu evra, te dodala da se nada da će 2020. godine ukupna spoljno-trgovinska razmena premašiti dve milijarde.

Podsetila je da je PKS početkom ove godine otvorila predstavništvo u Ljubljani, što je prvo i jedino predstavništvo u regionu bivše Jugoslavije.

Brnabić je poručila da očekuje rast srpskih investicija u Sloveniji, koje trenutno prevazilaze vrednost od 300 miliona evra, podsećajući da u Sloveniji posluju Nektar, Komtrejd, Delta…

Dodala je da Srbija i Slovenija mogu mnogo da postignu zajedno, kroz saradnju u oblasti “blokčejna”.

Takođe, ukazala je na rast turističkog prometa iz Slovenije u Srbiju, navodeći da je gostiju iz Slovenije prošle u odnosu na 2017. godinu bilo više za 10,7 dosto.

Podsetila je da je Er Srbija uvela posebnu liniju Niš – Ljubljana, te da se nada da će turisti iz Slovenije sve više dolaziti i u taj deo Srbije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here