EPA/Wu Hong
Ana Brnabić i Si Đinping

Privredni rast i razvoj u 21. veku mogu se postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun, poručila je danas na otvaranju Sajma izvoza u Šangaju predsednica srpske vlade Ana Brnabić i istakla da je Srbija važno čvorište inicijative “Pojas i put”.

Premijerka Srbije je, uz predsednika Kine Si Đinpinga, Francuske Emanuela Makrona, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrua Holmesa, jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma EXPO, koji je okupio oko 150 zemalja i regiona i 3.000 kompanija koje će se predstaviti na 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Brnabićeva je poručila da je Srbija, jasno i nedvosmisleno napravila svoj izbor – put mira i saradnje i put opšteg i zajedničkog prosperiteta.

– Naše strateško opredeljenje je da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, svakodnevno menjamo sebe i neprestano gradimo partnerske odnose sa što većim brojem država u svetu, aktivno radeći na rešavanju otvorenih pitanja u našem regionu – istakla je premijerka Srbije.

Brnabićeva je navela da Vlada Srbije želi dodatno da produbi saradnju sa Kinom, i da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka – viziju održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje.

– I da napred, svi mi, možemo samo zajedno – poručila je Brnabić.

Ona je primetila da se ovogodišnji sajam u Šangaju održava u vreme kada se svetska ekonomija i međunarodna trgovina nalaze na raskršću, a pred svima se nalazi suštinski izbor između dve vizije, odnosno dve paradigme međunarodnih ekonomskih odnosa u 21. veku.

Premijerka Srbije je navela da je Kina, sa konstantno visokim stopama privrednog rasta i doprinosom globalnom ekonomskom rastu od skoro 30 procenata u 2019. godini, danas najbolji primer da se rast i razvoj u 21. veku mogu isključivo postizati u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun.

Prema njenim rečima, benefiti čeličnog partnerstva Kine i Srbije se osećaju u svakodnevnim životima građana, a Srbija je država sa najvećim brojem projekata i potpisanih ugovora sa Kinom u mehanizmu saradnje „17+1″.

– Vizija Vlade Srbije je da u godinama pred nama saradnju između Srbije i Kine još više produbimo. Da pokažemo da komplementarnost naših ekonomija, uprkos razlikama u veličini, može da dođe do izražaja i u drugim oblastima, poput IT-ja, veštačke inteligencije, robotike, digitalne poljoprivrede – zaključila je Brnabić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here