EPA
Poziv Borisa Miloševića: Slobodno napišite Srbin, pravoslavac

U Hrvatskoj je započeo popis stanovništva, a prvi put je omogućeno i samopopisivanja preko internet stranice e-Građanin.

Potpredsednik Vlade Hrvatske iz redova srpske zajednice Boris Milošević pozvao je Srbe da se “slobodno i otvoreno izjasne da su Srbi i pravoslavci, odnosno poštovaoci Srpske pravoslavne crkve”.

Udruženje Srba iz Hrvatske uputilo je apel svim prognanim Krajišnicima u dijaspori da učine to isto jer se broj Srba u ovoj Hrvatskoj drastično smanjuje što će prouzrokovati gubitak mnogih prava koje im pripadaju kao manjinskoj zajednici.

– Na ovaj način ćemo bar donekle ispravili nepravdu koja nam je učinjena najpre našim progonom, a onda i oduzimanjem prebivašista i gubljenjem svih prava koja iz toga proizlaze. Nadamo se da će se bez obzira na broj pripadnika nacionalnih manjina koji pokaže predstojeći popis, u Hrvatskoj smanjivati animozitet prema drugačijima, i da će konačno kao članica Evropske unije na bogatstvo različitosti početi gledati kao na svoju prednost – ističe Simo Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske.

Prema popisu iz 1991, u Hrvatskoj je živelo oko 600.000 Srba, a u prvom posleratnom iz 2001. bilo ih je tri puta manje – 201.600.

– Broj Srba u Hrvatskoj je svake godine sve manji. Pritom, nakon popisa iz 2011. kada ih je bilo 186.000, donet je Zakon o prebivalištu po kome je dodatno izbrisano još oko 70.000 Srba – upozorava Budimir.