Brojke govore: Cvetanje turizma u Srbiji

0

Fonet
Domaći turisti najradije idu na planine, a stranci u veće gradove
 

Na taj uspeh posebno je uticalo povećanje dolazaka stranih turista za 12 odsto, ali se očekuje da će na statistiku povoljno uticati i nedavno održani samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Iako kongresnih turista godišnje ima znatno manje, oni obezbeđuju viši devizni priliv jer se procenjuje da troše u proseku 400 evra dnevno.

Našu zemlju posetilo je prošle godine više od od dva miliona turista.

PONUDA SRBIJE

* pećine 1.500
* geotermalni izvori 300
* nacionalni parkovi 5
* vodopadi 76
* planine 117

– Zahvaljujući samitu će se sigurno statistika bitno poboljšati jer je to početak decembra, koji nije tipično turistička sezona jer se tada svi spremaju za praznike, to je jedan od perioda kada nema mnogo gostiju i upravo o tome moramo više da razmišljamo, da kongresi, skupovi i konferencije budu pandan sezonski naletima turista, leti i zimi – rekla je Gordana Plamenac, direktorka TOS-a.

Ova godina obećava jer je ove zimske sezone za planine, a posebno za Kopaonik, povećano interesovanje turista iz Rusije.

Domaći gosti su najviše boravili u planinskim i banjskim mestima, dok su inostrani gosti najviše boravili u Beogradu. Inače, američki magazin "Konde nast traveler", pozvao je čitaoce da u 2015. godini obavezno posete Srbiju i njenu prestonicu, kao jednu od 15 najinteresantnijih turističkih destinacija na svetu. Srbija je u članku dobila osmo mesto na listi na kojoj su i Kuba, Nemačka, Južnoafrička Republika…

Domaći turisti najradije posećivali:

* Zlatibor
* Vrnjačku Banju
* Kopaonik
* Taru
* Sokobanju

Inostrani turisti najviše boravili:

* Beograd
* Novi Sad
* Kopaonik
* Kragujevac
* Vrnjačka Banja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here