commons.wikimedia
Skijaški centar Išgl u Tirolu

Više država EU upozorilo je Austriju na žarište koronavirusa u skijaškom centru Išgl, tvrdi bečki dnevnik “Standard”.

List navodi da je tri dana, nakon prvih upozorenja iz Islanda, 8. marta Danska prijavila zarazu koronavirusom preko sistema za rano upozorenje i reakciju EU.

Danci su naveli da se pretpostavlja da je žarište zaraze skijaški bar “Kicloh”.

Prema mejlovima, koji su potom usledili, Sanitetska direkcija austrijske pokrajine Tirol potvrdila je Agenciji za zdravstvo i bezbednost namirnica (AGES) da je 11 zaposlenih u “Kiclohu” delimično od februara imalo simptome gripa.

Samo dan nakon upozorenja iz Danske bar “Kicloh” je zatvoren, a pokrajina Tirol uputila je poziv svim osobama koje su između 15. februara i 7. marta posetili taj lokal da se jave.

Međutim, u tom apelu je navedeno i da prenošenje koronavirusa na goste bara, iz medicinskog ugla, gotovo da nije moguće.

Preko sistema EU su Austriju o Išglu i drugim austrijskim skijaškim centrima, to jest zarazama iz istih, informisali i Nemačka, Hrvatska i Velika Britanija.

Vlasti pokrajine Tirol i Išgla sumnjiče se da su namerno, nakon dobijenih informacija o oboljevanju brojnih turista iz više zemalja, odugovlačili sa reakcijom kako bi produžili što je duže moguće skijašku sezonu.

To je sada i predmet istrage tužilaštva, a i preteće kolektivne tužbe koju je najavilo da će pokrenuti Udruženje za zaštitu potrošača Austrije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime