Vojni muzej u Beogradu
Logor Jasenovac, osnovan 1941.

U Jasenovcu je obeležena godišnjica proboja logoraša iz najvećeg ustaškog koncentracionog logora, a na zvaničnoj Tviter stranici italijanske ambasade u Zagrebu objavljeno je da je ambasador Pjerfrančesko Sako odao počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, u ime mira i zaštite slobode i ljudskih prava.

Na kraju objave, uz fotografiju na kojoj se vidi ambasador Sako kako polaže cveće na spomenik jasenovačkim žrtvama, stoji “Solidarnost sa hrvatskim narodom”.

U Jasenovcu je održana komemoracija u znak sećanja na 22. april 1945. godine, kada je 600 logoraša krenulo u proboj iz Jasenovca, a od njih je preživelo oko 100.

Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor i logor smrti na području kvinslinške NDH. Ustaše su ubistva Srba, Jevreja i Roma na lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i u povezanim logorima vršili na najmonstruoznije načine.

Objava italijanske ambasade izazvala je bes na društvenim mrežama, pošto nije bilo ni reči o srpskim, romskim i drugim žrtvama stradalim od pripadnika ustaške NDH.

Ova objava italijnske ambasade u Zagrebu izazavala je pravu buru na Tviteru u komentarima ispod fotografije ambasadora Sakoa koji u Jasenovcu polaže cveće.

“Bruka” “sramota”, “gde su srpske žrtve”, “imate li srama” su samo neki od mnogobrojnih komentara.

3 COMMENTS

  1. Sta ste vi ocekivali od Musolinijevog naciste???Dozovite se jednom pameti,svoj se svoga drzi uvijek.Ma sta vam pricali i govorili oni uvijek jedno te isto vam misle.A to sta misle to se zna????

  2. Teško je poverovati da je u pitanju lapsus ili elementarno neznanje jer amabasador svakako nije neko bez obazovanja. Pre bih pomislio da je provokacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here