Bruke nacije: Razmažene fudbalske zvezdice i žalosni “večiti”

0

Beta/AP/M.D.
I kapiten razočarao: Branislav Ivanović
 

1. Fudbalska reprezentacija Srbije – "Orlovi" su po ko zna koji put razočarali, i ako se ne desi neko čudo, i četvrto veliko takmičenje u nizu, EP u Francuskoj 2016. godine, proći će bez naše selekcije. Pose odlaska Siniše Mihajlovića, koji je napravio okosnicu nove reprezentacije za narednih pet šest godina, svi su mislili da neće biti problem da "orlovi" izbore plasman na šampionat Starog kontinenta, ali Ivanović, Matić, Kolarov i ostale "zvezdice" pokazali su nam da i od goreg ima gore.

Fonet/A. K.
Bruka srpskog sporta: "Orlovi" posle tri kola kvalifikacija za EP osvojili samo bod
 

Pod komandom nezainteresovanog Dika Advokata, Srbija je doživela fijasko u prva tri kola kvalifikacija. Protiv Jermenije je ostvaren mršavi remi golom Zorana Tošića u 90. minutu, da bi usledio susret protiv Albanije i dobro pozant ishod posle prljave provokacije Albanaca sa dronom. Protiv Danske je bilo biti ili ne biti. I naravno, kada je trebalo da se "na muci poznaju junaci", naši fudbalri kukavičkom igrom u drugom poluvremenu izgubili su 3:1 pred praznim tribinama u Humskoj (sreća njihova, pa ih niko nije ispratio kako dolikuje – zvižducima). Brideli su tada obrazi svima koji vole fudbal u Srbiji. Holanđanin je doneo jedinu ispravnu odluku, od kada je seo na klupu Srbije, podneo je ostavku.

Kestenje će pokušati da vadi Radovan Ćurčić, koji je sa mladom reprezentacijom Srbije napravio podvig kada je usred Španije eliminisao najbolju evropsku selekciju u tom uzrastu i trasirao put u Češku na EP 2015. godine. Brigu o nacionalnom timu dobio je potpredsednik FSS-a Savo Miliošević, ali će nekadašnji as imati težak posao da razmažene zvezdice nauči kako se igra i, što je važnije, ponaša u dresu sa nacionalnim grbom. Nije uspeo Mihajlović da disciplinuje fudbalere, koji kada dođu u Srbiju budu "kao pušteni s lanca". Nedisciplina, sujeta, odsustvo autoritata pokazali su se kao kobni po nacionalni tim. Sledi nastavak kavlifikacija, situacija je, čini se, bezizlazna, ali ajde da nas i fudbaleri jednom demantuju i obraduju.

Fonet/A.K.
Duel Mihaila Ristića (Crvena zvezda) i Nikole Drinčića (Partizan)
 

2. Večiti rivali Crvena zvezda i Partizan – I u 2014. godini nekadašnji srpski giganti,a sada "titanici" bili su katastrofalni. Crveno-beli su nekako uspeli da stignu do titule posle šest godina posta, ali onda je usledio "hladan tuš" UEFA. Nekadašnji evropski i svetski šampion izbačen je iz Evrope zbog nepoštovanje finansijskog fer-pleja. Otišao je Slaviša Stojanović, stigao je na kormilu Zvezde Nenad Lalatović, ali njegovim dolaskom Zvezda ništa nije dobila. Nasuprot, klub sa Marakane nikada nije neefikasniji kao u jesenjem delu sezone. Šest bodova minusa u odnosu na Partizan, čini se, kao nemoguća misija za crveno-bele.

Ni Partizan nije ništa bolje prošao u 2014. godini. Izborili su se izabranici Marka Nikolića za jesen u Evropi, ali su se u Ligi Evrope obrukali i samo dva gola i jednim postignutim golom osvojili "fenjer" grupe. Oba "giganta" proteklih nada dobili su nove predsednika, mada imena Svetozara Mijailovića (Crvena zvezda)i i Zorana Popović (Partizan) malo kome ulivaju poverenje da će večiti da se konsoliduju i izađu iz finansijske "bule" u koju su godinama upadali zahvaljujući nesposobnim rukovodiocima.

Reuters
Momir Ilić, kapiten rukometne reprezentacije Srbije
 

3. Muška rukometna reprezentacija Srbije – Nekada trofejni srpski sport prolazi kroz pravu agoniju poslednjih nekoliko godina. Srebrna medalja koja je osvojena na EP 2012. godina u Srbiji bila je samo kao tračak nade da idu bolji dani za mušku rukometnu reprezentaciju. Debakl na SP u Španiji i EP u Danskoj 2014. bili su samo nagoveštaj raspada sistema koji se dogodio u meču baraža za SP u Kataru sa Češkom. Ni osam golova viška iz niškog "Čaira" nije billa dovoljna Iliću, Vujinu i ostalim "zvezdama" Srbije da se plasiraju na šampionat. Kao razbijena vojska delovali su "orlovi" u Češkoj, koja je nadokanadila minus iz Srbije. Vladan Matić je napustio kormilo, koje je preuzeo Dejan Perić, koji i dalje ima prefiks v. d.

Beta/B. B./DS
Nije opravdala srebro iz Beograda: Andrea Lekić, kapiten ženske rukometne reprezentacije Srbije
 

Ništa bolje se nisu provele ni dame. Svetske vicešampionke iz Beograda nisu uspele da se plasiraju u drugu rundu EP. Sa tri poraza u prvoj fazi, izabranice Saše Boškovića pokazale su da je srebro osvojeno samo zato što se šampionat igrao u Srbiji. Opravdanje može da budu povrede najboljih igračica kapitena Andree Lekić i Sanje Damnjanović.

Rukometni klubovi u Srbiji hiljadama kilometara su daleko od ozbiljnih timova u regionu. Večiti rivali Crvena zvezda i Partizan više su amaterske družine nego klubovi koji su pre 20-ak godina znali i da se plasiraju u polufinale evropskih kupova, a sada ispadaju u prvom kolima. Liga šampiona za naše timove nemoguća misija je već nekoliko sezona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here