EPA/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Pitanje nepokretne imovine rešeno je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i nijedna nelegalna odluka nelegalno postavljenog stranog činovnika ne može promeniti činjenicu da Republika Srpska ima ustavno i zdravorazumsko pravo da slobodno raspolaže svojom imovinom, poruka je vlasti Republike Srpske nakon što je Kristijan Šmit upotrebio bonska ovlašćenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Srpske.

Premijer Radovan Višković rekao je da se radi o brutalnom napadu na legitimno pravo Republike Srpske da donosi i usvaja zakone na svojoj teritoriji.

– Predlaganjem, a posle toga i usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini, Republika Srpska samo potvrđuje ono što je zapisano u Dejtonu – da je nepokretna imovina na teritoriji Republike Srpske njeno vlasništvo, a ne BiH, na koje se sada nelegalno pokušava preneti to pravo – naglasio je Višković.

Šmitova odluka izazvala je oduševljenje u Sarajevu. Šmit je naveo da suspenduje zakon do odluke Ustavnog suda BiH u vezi s tim pitanjem, a tek juče šest delegata Doma narodnog Parlamenta BiH uputilo je inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog zakona. Podsećamo, reč je o zakonu koji je Narodna skupština RS usvojila u februaru i koji je regulisao pravo vlasništva nad imovinom koju, između ostalog, koriste i institucije Srpske. Možda i najveći paradoks u celoj priči jeste činjenica da zgrada republičkog parlamenta koji je i doneo zakon, po trenutnim pravilima, nije u nadležnosti Srpske. Novi zakon bi trebalo to da ispravi, ali se umešao Šmit.

I dok iz Srpske poručuju da neće priznati tu odluku, oglasila se i Ambasada Rusije koja je pozvala Upravni odbor Saveta za sprovođenje (PIK) mira da poništi takozvanu odluku Kristijana Šmita da obustavi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, naglašavajući da su njegovi potezi nelegitimni.

– Ukoliko pojedini članovi UO PIK-a nastave da popuštaju samovolji Kristijana Šmita, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice – naveli su iz Ambasade Rusije.

Policija okružila Dodika

Pojedini beogradski listovi objavili su u utorak da Eufor sprema hapšenje Milorada Dodika. Iz Eufora su odmah reagovali i naveli da je u pitanju besmislica. Istovremeno, MUP Srpske je saopštio da imaju informacije da je Dodiku ugrožena bezbednost i da je zbog toga pojačano obezbeđenje srpskog člana Predsedništva BiH. Tokom jučerašnjeg dana ispred zgrade Vlade RS, gde je smešten Dodikov banjalučki kabinet, bilo je vidljivo pojačano prisustvo policije kao i dva specijalna vozila despot.