EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je tzv. Kosovo podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope, čime je, kako je naveo, Priština brutalno prekršila i pogazila Vašingtonski sporazum, nakon desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244. Tim povodom, Vučić je za danas najavio sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a predstavnike međunarodne zajednice zapitao zašto uopšte pozivaju Beograd na razgovore kada Albanci sruše sve što potpišu.

– Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da odgovorno, racionalno i na ozbiljan način pružimo snažan odgovor – rekao je posle otvaranja Sajma automobila u Beogradu i najavio da će narednih nedelja, srpski zvaničnici dati sve od sebe da pokažu da mogu da se bore i čuvaju svoju zemlju.

Vučić, na ovaj potez Kosova, ne očekuje nikakvu reakciju Zapada.

– Mnogo su jači, ne mislim na Prištinu već na njene mentore, one koji su ih rodili i ljuljali i koji ih održavaju. Ključne zapadne zemlje vode ovu igru. Mi smo mala, slobodarska zemlja koja se trudi da očuva suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje i, pokušaćemo da se mirno i diplomatski tome suprotstavimo. Moći su nam male, ali život je borba. Nema povlačenja, predaje, ni sklanjanja pred ucenama i ultimatumima – kazao je presednik Srbije.

Naveo je i da ne može da obeća da će sutra u Beloj kući i Jelisejskoj palati da kažu kako ne podržavaju takve poteze jer nije realno.

– Oni su ih napravili, oni ih čuvaju, oni će sve da urade da mi priznamo nezavisnost tzv. Kosova, a naše je da čuvamo svoju zemlju – kazao je on.

Istakao je i da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, ali da odgovor mora da bude pametan i mudar, da bi se sačuvali mir i stabilnost, a da se kompromisom dođe do rešenja i poštovanja potpisanog.

Zahtev za ulazak u SE će, prema Vučićevim rečima, imati dodatni efekat na odnose u regionu i napraviti probleme.

– Kome je to bilo potrebno i ko je nagovorio kosovske Albance da sada podnose zahtev – upitao je on.

To, kako je rekao, nije sve, jer Priština uskoro ulazi u program Partnerstvo za mir, za šta je dobila podršku Amerikanaca.

– To je dodatni pritisak na pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost, a posebno na četiri koje su članice NATO, Grčku, Rumuniju, Slovačku i Španiju, ne računajući Kipar. Veliki je pritisak na Srbiju da to ona učini, jer kako će da ostane jedna jedina koja ne ide u korak sa budućnošću i svetom, ne razume savremene tokove i trendove koji nedvosmisleno govore da moramo da priznamo kosovsku nezavisnost – rekao je on.

Napomenuo da im to ne vredi previše ako ne dobiju zeleno svetlo od Srbije i istakao da su ovim svi oni koji su pričali o međunarodnom pravu opet pokazali da nikakve vrednosti nemaju, da nikada nikakve principe nisu poštovali, a da ih je međunarodno pravo interesovalo samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste za svoje potrebe.

Teška pozicija

Predsednik Srbije je rekao da su zvaničnici EU sa kojima je razgovarao u Briselu ponovili poziv Srbiji da se uskladi sa politikom EU u vezi s Rusijom i ukrajinskim ratom i dodao da je srpska pozicija veoma teška i složena.

– Ako želite da imate nekoga ko će na svaki zahtev samo da klima glavom, nije problem, ali Srbija je postavila svoju politiku, a ako dođe u situaciju da ne može da preživi, ne treba niko da brine, donećemo odluku da može i mora da živi. Dok god mogu da se borim za vitalne nacionalne interese Srbije, to ću nastaviti da radim – kazao je Vučić u Briselu posle večere šefa diplomatije EU Žozepa Borelja sa liderima sa Zapadnog Balkana.

Cilj članstvo u EU

Za Srbiju je, kako kaže Vučić, ubrzanje puta u EU strateški cilj. Naša zemlja, ističe on, nema gde drugo osim ka Evropi, čuvajući nacionalne interese.

– Posao Srbije je da sprovodi reforme, da radi na stvaranju nezavisnog pravosuđa, daljoj demokratizaciji, medijskim slobodama i drugim stvarima – rekao je Vučić i dodao da očekuje da do sredine juna mnogo toga bude razjašnjeno, kao i do samita o regionu, 23. juna, gde će francuski predsednik Manuel Makron preuzeti veliku odgovornost na sebe.

Čekamo odluke dva auto-giganta

Na Sajmu automobila Aleksandar Vučić je poručio da auto-industrija Srbije ima svetlu budućnost, kao i da se još čeka odluka bar dva globalna svetska proizvođača automobila o otvaranju fabrike.

– Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na Sajam automobila, budući da smo na prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze – rekao je Vučić i izneo uverenje da će Srbija uspeti da napravi ceo lanac u proizvodnji električnih automobila u našoj zemlji.