Twitter/Gay Echo
Ilija Vučević

Ljubičasta torba u rukama Beograđanina Ilije Vučevića bila je dovoljna dvojici 26-godišnjaka da pomisle da je homoseksualac i nasrnu na njega usred picerije Trg u centru srpske prestonice.

– Skontao sam odmah ko si po roze torbici koju nosiš – reči su nasilnika koji su ga udarali urlajući: “Hajde da ubijemo pedera!”

Iliju je spasavala supruga, završio je u bolnici s teškim telesnim povredama, javnost je saznala za novi u nizu homofobičnih incidenata, a napadači S. K. i N. J. ubrzo uhapšeni. Tužilaštvo je sklopilo sporazum o priznanju krivice za teške telesne povrede, a uz otežavajuću okolnost, zločin iz mržnje prema pripadnicima LGBT populacije, dobili su samo uslovne kazne.

Invazija mržnje

To je iznenadilo Predraga Azdejkovića. Istaknuti gej aktivista koji za “Vesti” ukazuje na filmsku brzinu hapšenja i nagodbu sa tužilaštvom, ali i najmanju, uslovnu kaznu za delo za koje se propisuje od godinu do pet godina.

– Reč je o teškim telesnim povredama i zločinu iz mržnje, pa se pitam nije li reč o deci nekih budžovana s kojima je sve završeno u rekordnom roku, s blagim kaznama da se ta nečija deca ne bi maltretirala – pita Azdejković.

Ništa novo, kaže, kad je reč i o napadima i sramotno malim kaznama.

– Mi smo žrtve homofobije, a to vidimo po tome što mogu da nastradaju i heteroseksualci ako nemaju uobičajen izgled i ne nose istu odeću ili frizuru. Gejevi su to shvatili i pobegli od različitog izgleda, ali strejt muškarci nisu razmišljali da muško ne sme da nosi roze jer se zbog toga može imati problem – pojašnjava naš sagovornik.

Iz slučaja Ilije Vučevića i sudske presude ispada, prema rečima Azdejkovića, da se nasilje isplati.

– Ne mogu ništa drugo da zaključim nego da je tužilac koji je radio na slučaju saučesnik u ovom nasilju – ocenio je sagovornik “Vesti”, ukazujući da se time nasilje povećava umesto da se suzbija oštrijim kaznama.

Zbog blagog kažnjavanja glas je digao i Gej lezbejski info centar koji je, uz pohvale policiji za brzo nalaženje nasilnika, ocenio da je rad pripadnika MUP “pao u vodu” pošto tužilaštvo i sudstvo dozvoljavaju da se oni izvuku s uslovnim kaznama.

– U slučaju napada na Iliju Vučevića je to posebno problematično jer su mu nasilnici naneli teške telesne povrede i napad je motivisan mržnjom, što je Članom 54a Krivičnog zakonika otežavajuća okolnost. I pored svega toga, kažnjeni su uslovnom kaznom i to u zakonski minimalnom trajanju od godinu dana, odnosno osam meseci – saopštilo je ovaj centar.

Udarci u glavu

Kompleksno pitanje opisuje za “Vesti” situaciju nastalu nakon nasilništva advokat Komiteta za ljudska prava Milena Vasić.

– Ovde je bila brza reakcija tužilaštva u odnosu na brojne slučajeve kada su napadači ostali NN lica, ili nečije nasilništvo nije imalo epilog. U slučaju Ilije Vučevića, napadači su brzo pronađeni i osuđeni za zločin iz mržnje, ali se građanima koji znaju koliko dugo traju sudski procesi učinilo problematičnima što im je kazna izrečena za svega 24 sata.

– To kod ljudi uliva izvesno nepoverenje, pa bi se moglo zaključiti da izgleda u javnost nije poslata adekvatna poruka “vidite brzo smo reagovali”, već da neko “tuče, a ostaje nekažnjen” – pojašnjava naša sagovornica “grešku u komuniciranju” sa građanima.

Ipak, izrečenu sudsku meru ne vidi ni kao blagu, niti je neuobičajeno da se za teške telesne povrede izrekne uslovna kazna.

– Nisu se napadači izvukli uslovnom, jer im sledi period provere, a jednom od njih tri godine što je dug period u kome ne smeju da počine nijedno krivično delo da ne bi završili u zatvoru – objasnila je Milena Vasić.

Da se s Vučevićem istorija ponovila, potvrda je slučaj Draška Roganovića koga su pre par godina dvojica muškarca pretukla dok se sa prijateljicama vraćao iz bioskopa samo zato što je imao ljubičastu košulju i belu kravatu.

– “Izvini, jesi li gej”, pitao me je jedan, a drugi prilazio sa leđa, pa kad sam rekao da ga se ne tiče, krenuo je da me bije – ispričao je Roganović.

Mladi Beograđanin A. M. je dobio batine zato što je šanker u gej klubu.

– Odjednom su mi prišli i počeli da me tuku, a kada sam pao na zemlju nastavili su da me šutiraju i dobio sam više udaraca u glavu – ispričao je 21-godišnji A. M. koji je identitet sakrio zbog roditelja.

Osećaj nepoverenja

Zakonodavac je, propisujući obaveznu otežavajuću okolnost za delo učinjeno s motivom mržnje, tu okolnost istakao kao posebno otežavajuću i društveno značajnu.

– Pripadnicima zaštićenih manjinskih grupa uslovnim sankcijama opravdano se izaziva osećaj nepoverenja u spremnost pravosudnih institucija da ih zaštite, budući da smatraju da se olako pristalo na blažu sankciju i blažu kaznenu politiku prema učiniocima ovih dela, koja su u Srbiji veoma učestala – kaže Milena Vasić.

Seku kad štrči

Predrag Azdejković se seća da je jedan mladić ispričao medijima kako umalo nije dobio batine zbog kraćih pantalona, “tročetvrtinki”, a da su iste pantalone narednog leta bile moderne i svi muškarci su ih nosili.

– Tako nešto se događa kad neko odskače, najčešće vizuelno. Tako su i roditelji nekih od nas u doba svoje mladosti štrčali zbog duge kose. To je deo naše kulture, ne dozvoljava se različitost i da neko iskače u tom mrtvom moru – smatra Azdejković.