Brvnara magnet za strance

0

Omiljeno svratišre ljubitelja planine: Hostel Montana
 

Za razliku od drugih kopaoničkih hotela, goste u Montani, osim uvek raspoložene braće, koji već imaju ogromno turističko iskustvo sticano po celom svetu, dočekuju: neposredan kontakt, porodična atmosfera, specifični smeštaj i ishrana, drugarski duh i naravno vrlo pristupačna i svakom mladom čoveku dostupna cena.

 

Dogradili i apartman

Kada je otvoren hostel Montana je imao 13 kreveta. Pre dve godine napravljen je apartman za pet osoba, kuhinjom i kupatilom koji može da ugosti i porodice sa decom. Trenutno, hostel raspolaže sa 18 kreveta, a najbolje može da ugosti 10 do 20 osoba.

– Imali smo porodičnu brvnaru na Kopaoniku, kada se 2009. godine Ninoslav vratio iz Kolorada, gde je sticao turističko iskustvo u tamošnjim ski-centrima, odlučili smo se da uzmemo kredit, proširimo brvnaru i na Kopaoniku otvorimo nešto novo i drugačije. Nismo trčali za zaradom, i kada smo bili u finansijskoj krizi, goste za koje bismo procenili da nisu za Montanu, slali smo u druge hotele, nismo sarađivali sa turističkim agencijama, niti sindikalnim organizacija, jednostavno, želeli smo neposredni kontakt, da imamo stabilnu bazu gostiju iz celog sveta koji nam se vraćaju ili nas preporučuju svojim prijateljima – priča Aleksandar Šćepanović i dodaje:

– Mi se ne razmećemo luksuzom, ni kvaziluksuzom, već nudimo manje formalan planinski ambijent u kojem se gosti druže, a iz te interakcije su se, tokom prethodnih godina, razvila brojna prijateljstva, ljubavi i poslovni kontakti, rastao nam je i profit i za sada smo zadovoljni.

 

Uz gitaru čeka goste: Ninoslav Šćepanović
 

– Naši gosti iz Srbije su uglavnom mladi ljudi koji su imali prilike da putuju po svetu, odsedaju po hostelima i razvijaju tu specifičnu kulturu putovanja. Reč je o mladićima i devojkama kojima prija interakcija sa nepoznatim ljudima, umesto da im smeta. Oko 40 odsto gostiju u Montani su stranci, dolazili su iz 25 različitih zemalja. Osim evropskih i država bivšeg Sovjetskog Saveza, hostel je ugostio skijaše iz Brazila, Kanade, SAD, pa čak i sa Fidžija, Novog Zelanda i Australije – priča Ninoslav Šćepanović i naglašava da su inostrani gosti najčešće mladi avanturisti koji žele da obiđu nova i njima nepoznata skijališta, koji biraju smeštaj jer žele da u kontaktu sa domaćinima i ostalim gostima nauče što više o ovom delu sveta, istoriji i politici.

Vlasnici Montane navode da se za njih čulo i na kraj sveta i da zahvaljujući savremenim komunikacijama, rezervacije dobijaju telefonom, mejlom, preko Fejsbuka, Tvitera, raznih specijalizovanih sajtova i slično. Takođe naglašavaju da imaju odlične pozicije na Trip-advišeru, Lonli-planetu i Bukingu i drugim svetski poznatim sajtovima na čije udarne stranice su ih dovele pohvale zadovoljnih gostiju iz celog sveta.
 

Planovi

– Želimo da i dalje ulažemo u Montanu i da napravimo idealno mesto za letnje škole, radionice, seminare, sportske i ekološke kampove… Planiramo i izgradnju multifunkcionalnog objekta koji bi služio kao kuhinja i trpezarija, ali i kao mala kongresna sala. Svaku promenu pažljivo odmeravamo želeći da sačuvamo poznati montanski duh. Nije nam cilj da previše proširimo naše kapacitete i usvojimo krutu i formalnu kulturu poslovanja, jer bismo u tom slučaju prestali da uživamo u ovome što radimo – ističu braća Šćepanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here