pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fondacija “Tijana Jurić” kreće u novu borbu koja predviđa da se u Srbiji uvede specijalni sistem potrage u specifičnim slučajevima nestale dece, poznatiji kao “Amber alert”. Prema rečima Igora Jurića, pokretača ove inicijative, uvođenje “Amber alerta” je veoma važno za društvo, a naročito za decu.

Borac za promene: Igor Jurić

– Dešavalo vam se da ne vidite dete na pet minuta i da vas uhvati panika? Mi smo naše tražili 13 dana. Tu patnju ne želim ni najgorem neprijatelju. Neki roditelji svoju decu traže već više od dve godine – kaže Jurić, otac svirepo ubijene Tijane, posle čije smrti je posvetio život borbi da nijedno dete ne doživi sličnu sudbinu.

“Amber alert” sistem je model širenja i objavljivanja informacija u javnosti u specifičnim slučajevima nestalih mališana, koji se uspešno koristi u mnogim evropskim zemljama. Objave putem različitih medija poput televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, auto-putevima i slično mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Ovakva obaveštenja će se objavljivati samo u situacijama kada policija proceni da to neće ugroziti potragu za nestalim detetom. Takođe, vodi se računa da se javnost ne preplavi informacijama, jer bi time moglo da se desi da ljudi više ne reaguju na takvu vrstu objava, što bi ugrozilo efikasnost ove metode.

Vremenski period od momenta prijave slučaja nestalog deteta koje zadovoljava kriterijume za objavu “Amber alerta” i momenta aktiviranja ne sme da bude duži od sat vremena. Sistem može da traje 24 sata, s tim što se na svakih šest sati revidira odluka da li ga treba ugasiti pre isteka 24 sata.

Ovu odluku u Belgiji donosi javni tužilac koji je na dužnosti u tom trenutku, a odluka se donosi na osnovu novodobijenih informacija i podataka o celokupnom slučaju.

– Da je ovaj sistem postojao kad je moja Tijana nestala, ona bi možda bila spasena i bila bi među nama kao mnoga druga deca koja su oteta. To su motiv i povod zašto se borim da ovakav sistem bude uveden i kod nas – kaže Jurić.

On je istakao da će u narednim danima Fondacija razgovarati sa mobilnim operaterima, medijima i svima onima koji mogu da budu aktivni učesnici ovog sistema.

– Svi kao društvo treba da se uključimo i pomognemo u pronalaženju dece. Već smo razgovarali i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni su spremni da podrže ovu inicijativu. Nadam se da će ovo zaživeti i da nećemo čekati da se nešto desi, pa da onda razmišljamo šta treba da se promeni. Hajde da delujemo preventivno i da spasemo decu da se ne desi nijedan slučaj poput moje Tijane – zaključio je Igor Jurić.

Kriterijumi za “Amber alert”

– nestala osoba mora da bude mlađa od 18 godina

– policija potvrđuje da objava sistema neće ugroziti život deteta

– postoji sumnja da otmičar ima nameru da povredi dete

Sistem zaživeo u Evropi

“Amber alert” zvanično je prihvaćen u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Tijanino ubistvo probudilo javnost

Nakon ubistva Tijane Jurić u julu 2014. godine, njen otac Igor je osnovao fondaciju sa imenom svoje ćerke. Velikom borbom Igora i potpisnika peticije inicirana je promena, pa je Tijanin zakon zaživeo. Sada se više ne čeka da prođe više od 24 časa kako bi se krenulo u potragu za nestalim detetom, već se sa akcijom kreće odmah.