Btitanski “Tajms” stao u odbranu Novaka: “Vrhunac ironije je kada Kirios kaže Đokoviću da je budala”

Twitter

Iako su strani mediji mahom “opleli” po Novaku Đokoviću zbog predloga vlastima Australije oko uslova u karantinu, britanski “Tajms” je stao na njegovu stranu.

Nakon što mu je Nik Kirios putem društvenih mreža napisao da je budala, kolumnista “Tajmsa” Metju Sajed je drugačijeg stanovišta.

– Novak Đoković ima veliku prednost nad mnogim svojim rivalim na Australijan openu ove godine. Trenira svakog dana, stiče benefit od fizičkih vežbi, održavajući telo i um u vrhunskoj formi. Dvadeset odsto ostatka igrača, s druge strane, nalazi se u strogoj izolaciji, ne smeju da napuste hotelske sobe, da trče ili da izađu na terene za vežbanje. Neki stručnjaci su rekli da ova izolovanost ugrožava takmičarski integritet samog događaja.

– Oni koji su zaključani imali su nesreću da su bili na čarter letovima gde je jedan od njegovih putnika ili članova posade bio pozitivan na koronavirus. Sasvim razumljivo, australijske vlasti za jevno zdravlje insistirale su da moraju da budu izolovani. Organizatori turnira su rekli da će izmeniti raspored, kako bi ovim igračima koji su izolovani dali više prostora da se pripreme, ali oni će se nesumnjivo suočiti sa velikim deficitom čim izađu iz karantina – piše Sajed.

Britanski kolumnista navodi da je Đoković želeo da promeni situaciju u korist igrača.

– Pitao je australijske vlasti da li je moguće da se olakšaju zabrane za ovu grupu, bez rizika da se virus proširi. Nakon što se savetovao sa naučnicima, Novak je predložio da ti igrači budu u privatnim kućama sa teniskim terenima. Čini mi se da je imao pravo da uputi takve zahteve, kao što je i vlast Australije imala pravo da ih odbije.

On je pisao i o reakcijama Sema Grota i Nika Kiriosa.

– Reakcija je bila intenzivna. Sem Grot, bivši australijski teniser je opisao Đokovića kao sebičnog. Nik Kirios, bastion racionalnosti, opisao je Đokovića kao glupana. Mislim da je ovo više nego nefer. Novak ove zahteve nije uputio za sebe i u svoje ime, već u ime igrača čiji je on lider kao vođa PTPA (Asocijacije profesionalnih tenisera). Nikakav benefit neće dobiti od olakšavanja ovih restrikcija. U krajnem slučaju, ako su restrikcije lakše, njegovi protivnici će biti spremni da se bolje pripreme i da mu smanje šanse da osvoji turnir ove godine.

Ono što se čini izvesnim je da se galama protiv Novaka još jednom pokazuje da se u neželjenim situacijama jedna osoba može pretvoriti u gromobran za obeshrabrivanje. Teniski navijači su ljuti na njega zbog nefer uslova koje su uspostavili organizatori. Stanovnici Melburna, su ljuti jer je izdao preporuke za bolje uslove za profesionalne igrače. I onda imamo stotine i hiljade Australijanaca, koji njega i igrače ne žele da budu na tom mestu.

Ni Đoković nije savršen, ističe Sajed.

– Novak jeste možda daleko od savršenog. Slažem se sa onima koji su ga kritikovali zbog smešnog događaja koji je organizovao prošle godine kada je mnogo igrača zaraženo korona virusom. Takođe, njegove stavove o vakcinama, i zbog toga što nije nosio masku. Ali, takođe, niko ne podseća da je izbacen sa US Opena jer je pogodio lopticom linijskog sudiju, iako je to uradio nenamerno.

Takođe je istakao i Novakovu organizaciju preko koje se bori za prava svih igrača.

– Ali, mnogi komentari zbog ovog specifičnog zahteva su histerični. Novak je izazvao bes i zbog svoje uloge predsednika unije igrača, kada je tražio veću raspodelu novca za tenisere sa velikih događaja. Trenutno igrači u NBA primaju 50 odsto novca od takmičenja, a takođe je isto i sa fudbalerima u Premijer ligi. S druge strane, na Grend slemovima teniseri dobijaju svega 14 do 16 odsto ukupnog prihoda, što je manje u odnosu na bilo koji drugi sport.

– Novak se bori za svoju stranu. Govorilo se da je pohlepan, da je “narcis”, jer kako je moguće da tako bogat čovek traži načine da napuni džepove još više. Ali kada bolje istražite, shvatićete da ključne stvari u tim Novakovim zahtevima, nisu da se on obogati (verovatno će se penzionisati dok se ovakve promene ne uvedu), već da obezbedi više novca za Čelendžere i druge događaje koje igraju teniseri van 150 na ATP listi. Razuman zahtev je izgubljen usled sintetičkog negodovanja.

Kolumna Sema Grota koji kritikuje Novaka se citirala širom sveta. Mnogi su tražili da se zahtev Đokovića poveže sa nepovezanom pričom o devojci Bernarda Tomića, koja je rekla da ne voli izolaciju jer nema ko da joj opere kosu. Drugi, više ili manje, insinuirali su čak i da je novak anti-Australijanac.

Možda bi trebalo da završimo sa Nikom Kirjosom, čiji je tvit lajkovan više od 20.000 puta. Ovo je igrač koji je sramotio sport u seriji, ali koji nikad nije pokazao zrelost da se izvini. Dostigli smo vrhunac ironije kada Nik Kirjos kaže nekom da je budala”, završio je Metju Sajed.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime