D. Nikolić
Priključila se akciji: Dr Tanja Nikolić

U sklopu međunarodne akcije za borbu protiv tumora “Vožnja za žene”, devet biciklista rekreativaca Udruženja Jagodinski biciklisti, krenulo je u promotivnu vožnju “Budi brža od kancera”. Ovo je četvrta akcija zaredom, biciklisti će preći preko 600 kilometara i obići 10 gradova. U akciji “Vožnja za žene”, koja se vozi Evropom, učestvuju lekari, uglavnom onkolozi, a jagodinski tim jedini je u Srbiji koji ne čine samo lekari, već i profesori, inženjeri, rekreativci drugih zanimanja.

– Imamo podršku evropskog Društva za ginekološku onkologiju ESGO, Udruženja za kolposkopiju i cervikalnu patologiju Srbije i Instituta “Batut”, tako da naše bicikliste u svakom gradu dočekuju lekari sa promotivnim materijalom o važnosti ranog otkrivanja kancera ženskih genitalnih organa. Ove godine akcija je poprimila i međunarodni karakter, jer deo maršrute prolazi kroz Rumuniju, a iduće godine vozićemo kroz Grčku – izjavio je Goran Vasić, predsednik Udruženja Jagodinski biciklisti, jedinog registrovanog udruženja ove vrste i jedinog koje ima podršku ESGO federacije.

Pored toga što, za razliku od evropske akcije, jagodinsku čine biciklisti raznih zanimanja, a ne samo lekari, i što je ovogodišnja prva međunarodna, među biciklistima prvi put je žena.

– Izazov je veliki, ali nam je cilj da ukažemo koliko su preventivni pregledi važni za izlečenje kancera. U svetu se godišnje dijagnostikuje oko 1,2 miliona slučajeva raka ženskih genitalnih organa. Ako se dijagnoza postavi u ranoj fazi, šanse za izlečenje veće su od 90 odsto. Ukoliko, pak, bolest uznapreduje i stvori metastaze u drugim delovima tela, verovatnoća za potpuni oporavak manja je od 25 odsto – ocenila je doktor medicine Tanja Nikolić, zaposlena u Službi hitne medicinske pomoći u Jagodini, koja iz Kruševca, u kome živi, na posao neretko putuje biciklom.

Trasa Dunav

Boris Đorić, lekar Hitne medicinske pomoći Opšte bolnice u Jagodini, istakao je da se ovogodišnja akcija vozi trasom Dunav, ali da nisu odlučili koje će gradove obići u Rumuniji. Smatra da trasa nije teška, ali da nije ni za potcenjivanje i da će dnevno prelaziti od 65 do 95 kilometara. Akcija je prošle godine dobila veliku medijsku pažnju. Pored pisanih medija, 27 televizija bicikliste je pratilo sedam od osam dana, koliko je trajala prošle godine.