J. Gajeskov
Nagrađene 2018. godine: Lutke koje su uradile Kristina i Milica Prlja

Pred kraj prošle godine objavili smo na stranicama “Vesti” da je Udruženje “Dani ćirilice” iz Bavaništa, u Banatu, raspisalo Konkurs namenjen učenicima osnovnih škola u Srbiji i dijaspori za 2019. godinu.

S obzirom na to da je to bilo pred kraj školske godine u Australiji, sada je dobra prilika da đake i nastavnike škola srpskog jezika širom zemlje podsetimo da se bliži rok za slanje dečjih radova.

Konkurs je raspisan iz šest oblasti: Literarni rad na temu “Zemlja”, Minijatura na temu “Zemlja”, Ilustracija narodne pesme ili priče o Zemlji, Kaligrafski prepis teksta o Zemlji, Inicijal (prvo slovo imena učesnika) i izrada lutke u nošnji iz bakinog rodnog kraja.

Prema propisima Udruženja “Dani ćirilice”, literarni rad ne treba da bude duži od jedne kucane strane, ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal, u zavisnosti od uzrasta učesnika, mogu da budu veličine u rasponu od 20 puta 20 do 50 puta 70 centimetara, a kaligrafski tekst treba da sadrži od 10 do 30 reči. Dalje, ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal i mijijatura mogu da se izvode u svim dvodimenzionalnim tehnikama, uključujući vez.

Lutku visine do 30 cm treba napraviti od prirodnog materijala i obući je u nošnju iz bakinog rodnog kraja, uz obaveznu naznaku koji je to kraj. Takođe, podatke kao što su ime učesnika i mentora, naziv škole i razred treba napisati na poleđini rada. Na lutke i vezene radove potrebno je da se zašije komadić kartona i na njemu napišu traženi podaci.

Na konkursu mogu da zučestvuju i srednjoškolci i odrasle osobe, s tim da će njihovi radovi biti van konkurencije. Važno je znati i da radovi izrađeni od nepostojanih materijala neće biti ocenjeni. Učesnici konkursa treba da znaju i to da se radovi ne vraćaju, a rezultati će biti objavljeni na sajtu www.danicirilice.org.rs.
Učitelji, veroučitelji, nastavnici, profesori i roditelji mogu da pomognu zainteresovanim učenicima, kao i da najbolje radove dostave do 26. aprila 2019. godine na e-mail adresu danicirilice@gmail.com.

Uvereni smo da će naša deca širom Australije koja uče srpski jezik, pored onih iz Adelajda, Kabramate i Liverpula, koji redovno šalju svoje radove, masovno učestvovati na ovogodišnjem takmičenju i pokazati znanje i umeće iz oblasti predviđane temama konkursa za 2019. godinu.

Diplome i nagrade

Stručni žiri proglasiće tri najbolja rada za svaki uzrast, a njihovi autori će dobiti diplome i nagrade. Nagrade i zahvalnice dobiće i najuspešniji učesnici van konkurencije. Svi učesnici iz rasejanja dobiće priznanje – Čuvar Srpstva.

Organizator će nagraditi i najuspešnijeg nastavnika i proglasiti najuspešniju školu. Dodela nagrada predviđena je za 25. maj, a za decu iz rasejanja početkom avgusta 2019.

Izvor:
J. Gajeskov

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here