Buđave torte

0

Vesti
Milka Ljubičić

Ali, neko domišljat i moćan nije hteo da ih uništava znajući da velike količine šećera čuvaju slatkiše od brzog kvarenja, te se oko 13 tona torti brzo i na volšeban način, gotovo u maniru Del Boja iz čuvene britanske TV serije "Mućke", našlo u slobodnoj prodaji, i to po simboličnim cenama, prosečno za dva evra po pakovanju.

Tako su se Šumadinci najeli torti sa smetlišta, i to skoro za džabe i, koliko se zna, bez ikakvih posledica po probavu, već naviknuti da im želudac vari i mnogo opasnije (s)tvari od smrznutog čokoladnog fila.

Setite se samo onih "majstora" koji su uzimali svinjsko meso sa đubrišta gde su ga bacali neodgovorni kasapi iz jedne klaonice, prerađivali ga i stavljali na pijačne tezge. Ili onih koji su od ne manje sanitarno sumnjivih polutki pravili pršute i kobasice, stavljali na dim i kasnije prodavali građanima kao vrhunske specijalitete. I nikog nije zabolela ni glava ni stomak, niti je dobio proliv, baš kao što ga nisu dobijali ni vojnici bivše JNA koji su jeli konzerve stare i po dve decenije.

Sada je kriza i na red su došle poslastice! Kao nekad u Francuskoj čija je kraljica Marija Antoaneta svojim podanicima navodno savetovala: "Ako nemate hleba, jedite kolače!"

Na pitanje ko je organizovao krađu otpisanih kragujevačkih torti, na kojima se, procenjuju stručnjaci, zaradilo nekoliko desetina hiljada evra, možda odgovor zna sin predsednika Srbije, inače aktuelni gradonačelnik Kragujevca, koji je za taj slučaj saznao "slučajno", sa zakašnjenjem od nekoliko dana, tek kada se uverio da od torti (koje su bile upakovane u originalnoj ambalaži i takve prodavane) niko nije umro!

Inače, firma koja ih pravi izvozi ih na zapadno tržište. Sporni kontingent je bio u hladnjačama u kojima zbog kvara nije bila adekvatna temperatura. Uprava nije želela da rizikuje, pozvala je inspekciju koja je torte, iako im rok upotrebe nije istekao, iz mera predostrožnosti prosledila na deponiju gde ih je "ekipa" preuzela i vratila na ulice i pijace.

I tako nam je slatko-gorko okončana 2014. i počela 2015. godina.

Stara je završena finalnim nastupom Aleksandra Vučića na Radio-televiziji Srbije, a nova počela njegovim intervjuuom u jednom beogradskom tabloidu sa čije je naslovne strane najmoćniji čovek otadžbine obećao narodu u matici i dijaspori kako će Srbi ove godine biti – prvaci sveta! Uz tu njegovu hvalisavu najavu i pripadajući portret vizionara ravnopravno je stajala fotogafija dupeta hrvatske pevačice Severine u crnim gaćama za koje je tabloid otkrio da ih ona nosi već četiri godine?! Čitav jedan mandat.

I dok se srpski premijer u tom "žutom" listu žalio kako nema dovoljno vremena za čitanje i kako mora pod hitno da dobro nauči nemački jezik i ozbiljnije poradi na francuskom e da bi impresionirao sagovornike u Berlinu i Parizu, ostali elektronski i štampani mediji u matici su se dohvatili preprodaje buđavih torti u Kragujevcu.

Jer se o drugim krađama i kradljivcima na vlasti ili bliskima njoj mora ćutati! Naročito o onima koji su penzionerima, lekarima, prosvetarima, policiji, vojsci… oteli deset odsto prihoda da bi spasli državni budžet. Onaj iz koga će Vučić da napravi od Srba svetske šampione!

Nakon što ih nahrani buđavim tortama iz Kragujevca.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here