commons.wikimedia/Thomas Ledl
Gradska skupština u Beču

Budžet Beča za prošlu godinu prikazuje veliku “rupu”, pošto je deficit zbog pandemije dostigao čak 1,1 milijardi evra.

Umesto da budžet bude ujednačen, kao što se nameravalo pred pandemiju, brojne mere pomoći, a bilo ih je oko 50 u vrednosti od oko 600 miliona evra, doprinele su velikom deficitu.

Obim budžeta Beča je 14,9 milijardi evra, a zbog manjih prihoda i većih izdataka, budžetski deficit bio je pet puta veći nego tokom finansijske krize 2008/2009.

– Deficit je za 200 miliona manji nego što se predviđalo – rekao je pokrajinski sekretar za finansije Peter Hanke.

On je istakao da je to zahvaljujući efikasnim sprovođenjem budžeta, uključujući i odustajanje od investicija, odnosno njihovog odlaganja.

Na deficit je pre svega uticao velike pad prihoda od poreza, i to pre svega od turizma, kulture i industrije zabave. Tako je Beč ostvario manje prihod od poreza u visini od 780 miliona evra.

I pored deficita, Hanke je zadovoljan, tvrdeći da je budžet Beča položio “stres test” usled pandemije koronavirusa. Većina izdataka, to jest oko 50 odsto budžeta, potrošeno je na one sektore koji su bili od značaja u borbi protiv pandemije.

Tako je 2,5 milijardi evra potrošeno na zdravstvo, 2,2 milijardi evra na socijalne mere i 2,7 milijardi evra na obrazovanje.

To što je Beč povećao svoju zaduženost za novih 1,1 milijardi evra ne menja planove grada po pitanju smanjenja dugova. Trenutno je Beč u dugovima u visini od 7,8 milijardi evra, a vlasti najavljuju da naredne dve do tri godine žele znatno da smanje zaduženost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here