Vesti
Milan Vlašić

Kada imam neku dilemu, uvek se setim priče o tamnom vilajetu.

U davna vremena, beše jedan car koji je došao na “kraj sveta” sa svojom vojskom i pošao u tamni vilajet, gde se nikada ništa ne vidi. Ne znajući kako da se vrate natrag, dosetiše se da ostave ždrebad na ulazu u vilajet kako bi se kobile znale vratiti iz večnog mraka.

Ušli su oni tako u tamni vilajet i išli po njemu, a pod nogama su osećali sitno kamenje. U tom trenutku se iz tame čuje glas koji im reče: “Ko ovo kamenje ponese kajaće se, a ko ne ponese kajaće se”. Glas je nestao u tami.

Vojnici počeše šaputati između sebe. Jedan reče: “Ako ću se kajati, zašto da ga nosim”, a drugi će na to: “Poneću jedan, pa neka se i kajem”. I tako, neko je poneo jedan, neko dva, neko više, a neko ništa. Kada su izišli iz tame pogledali su to kamenje i videli su da je sve to bilo drago kamenje, čisti dijamanti. Pokajali su se oni koji nisu ništa poneli, ali i oni koji jesu – što nisu uzeli više.

Ljudi se često dvoume da li da kamatu na svoj kredit ostave varijabilnom ili da istu zaključaju na određeno vreme, uobičajeno na period od 3 do 5 godina. Ova dilema može ih pratiti sve dok kredit ne otplate, znači godinama. Ukoliko neko zaključa deo kredita i kamatu na nekoliko godina, a ista u međuvremenu još padne, kao iz gornje priče, taj će se uglavnom kajati, a ukoliko kamate odu gore, kajaće se što nije zaključao ukupan kredit.

Ovde trebate ići logikom i ličnim osećajem. Nemojte se zavarati predviđanjima stručnjaka i analitičara koji “znaju“ kakve kamate će biti u budućnosti. Pojednostavljeno rečeno, osnov za promenjive kamate postavlja Rezervna banka Australije preko tzv. “keš rejt”, a za fiksne kamate finansijska tržišta, berze, gde se trguje bondovima.

U principu, fiksne kamate su prethodnica, odnosno, indikacija budućih kretanja varijabilnih kamata. Kada bi zaista stručnjaci “znali“ onda se oni ne bi bavili predviđanjima i u javnosti iznosili svoje znanje, već bi na berzi to znanje – unovčili.

Svako bi za sebe trebalo da odluči, shodno svom budžetu, da li da se osigura protiv mogućeg porasta kamata i u kojoj meri. Nemojte pokušavati sami da pogađate da li će kamata gore ili dole, zato što su vam šanse oko 50%, a i oni koji se nameću kao analitičari da znaju nešto više, njihove šanse su takođe oko 50%.

Da li imali premalo ili previše informacija, rezultat je isti. Vi zaključajte kamatu za deo kredita da bi bili sigurni, a ne da bi bili u pravu. Prednost fiksnog dela je u tome da znate kolika će vam biti rata za taj deo kredita, dakle da ne bude iznenađenja ukoliko dođe do porasta kamata. Nedostaci su smenjena fleksibilnost, jer na fiksni kredit imate ograničenja u smislu iznosa dodatnih plaćanja kao i mogućnost da kamata bude još niža.

Logika kojom treba da se rukovodimo u vremenima kada su kamate na istorijski niskom nivou jeste da se deo kredita ipak stavi na fiksnu kamatu. To ne znači da kamate ne mogu biti niže, a teoretski čak i negativne, ali ipak, posebno kada su veći iznosi u pitanju, dobro je da se osigurate jer se situacija relativno brzo promeni.

Verujem da naši stariji čitaoci pamte dvocifrene kamate na stambene kredite, a ako sada možete dobiti kamatu oko 3% ili čak niže, onda nema dileme da su kamate niske te da treba da razmislite da se osigurate, da ih “zarobite“ na tom nivou.

1 COMMENT

  1. ДА НИЈЕ ДУБОКИ МРАК, НЕ БИ БИЛО СВЕ У ТАМИ?

    Корона и сама ситуација се надвиле над наших глава као дубоки мрак. Не видимо и оно што је виђено, мрак и тама нас окружиле и не дозвољавају да видимо оно што не смемо да видимо? Избори прођоше, СНС освоји 186 посланичка места, а Милошевић, и његов СПС са 196 посланичка места, остаје још увек, и поред жеља, недостижан. Ипак један мрак се замењује другим.

    ♣ Вођа своје кадрове пуста да се “кувају” на тихој ватри. Да се очеличе.
    ♣ ΛV користећи своја овлашћења,“кроз сито и решето пропуста све аргументе и чињенице” пред кандидатима за министре. Само да се не збуне
    ♣Као и увек, ΛV води рачуна о томе шта је најбоље за државу, а не за своје окружење.
    ♣ Нама су потребни стабилност и јединство, а не поделе и неслога. На жалост већ их има, видели смо их у предизборној кампањи
    ♣ Између погнуте и уздигнуте главе стоји климоглавац.
    ♣ Не очајавајте људи, вама неће бити боље ни у будућности.
    ♣ Будите срећни! И вечерас вас чекају охрабрујуће вести. Живеће те најбоље у окружању.
    ♣ Многи политичари су препуни себе. Не виде колико су празни.
    ♣ Једини успех наше политике је њен неуспех.
    ♣ Уместо лекара, он ради све, слушају га, осим корона вируса, сви.
    ♣ Надвио се дубоки мрак, не видимо више и оно што смо јуче гледали.
    ♣ Мрак, мрак пао на очи опозиције. Не види се више у политици.
    ♣ Код нас и дипломе се разликују. Стечене знањем имају оцену, а оне купљене цену.
    ♣ Пензионери, за време ванредног стања, добили су карантин, 4000 динара и 100 евра као награда. Гласали!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here