pixabay.com

Ministar finansija Austrije Gernot Blimel predstavio je danas austrijskom parlamentu budžet za 2021. koji predviđa deficit od 6,3 odsto BDP-a.

Deficit će ove godine, kako je planirano, dostići 9,5 odsto BDP-a, a naredne godine treba da padne na 6,3, da bi 2022. došao na 3,5 odsto.

Na nivou EU dogovorena granica od tri odsto, prema aktuelnom planu, biće dostignuta tek 2023. kada je predviđen deficit od minus 1,9 odsto.

Javni dug već ove godine treba da se poveća sa 70,5 na 84 odsto BDP-a, iduće godine će porasti na 84,8 odsto, a 2022. na novu rekordnu vrednost od 85 procenata.

Nova poreska reforma u budžetu do 2024. nije predviđena, ali je ministar Blimel rekao da bi ona mogla uslediti 2022..

– Budžetski odgovor na korona krizu je skup, ali možemo ga sebi priuštiti – kazao je on dodajući da pouzdana politika prošlosti omogućava sada spašavanje radnih mesta u budućnosti.

On je odbacio kao glasine najave o mogućem novom “zatvaranju” privrede i društva, istakavši da nije planirano.

Za savladavanje korona krize Blimelu stoji ove i naredne godine na raspolaganju 50 milijardi evra. Dobar deo tog novca su, međutim, obaveze i odlaganje poreza.

Osnova budžeta je najnovija prognoza instituta Wifo, prema kojem se nakon istorijske recesije od pada privrednog rasta za minus 6,8 odsto, naredne godine očekuje privredni rast u visini od 4,4 odsto BDP-a.

Blimel je istakao da su najveća neizvesnost za razvoj privrede pandemija i zimski turizam.

Podsetio je da je zavisnost od turizma u Austriji veća nego u mnogim drugim zemljama, zbog čega vlada mora činiti sve da smanji broj infekcija i time utiče na ukidanje upozorenja za putovanje u Austriju koje su izrekle mnoge zemlje.

Blimel je navao da je za ovu i iduću godinu rezervisano 29 milijardi evra za rad i zapošljavanje, čime treba da se osigura na hiljade radnih mesta, i stvori perspektiva posle krize.

Inače, budžet za iduću godinu predviđa dalje investicije u železničku mrežu, to jest za period od 2021. do 2026. čak 17,5 milijardi evra.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je u pisanoj izjavi da su budžetom postavljene smernice za uspešno savladavanje krize.

– Iduća godina biće borba na tri fronta – prvo borba za svakog Covid pacijenta, zatim borba za svako preduzeće i borba za svako radno mesto. Posebno sada moramo masivno da investiramo u radna mesta i privlačnost Austrije za ulaganja – podvukao je Kurc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here