EPA/Nigel Roddis
Đanluiđi Bufon na meču s Mančester junajtedom

Italijanskom čuvaru mreže, koji je pre 15 dana napunio 41 godinu, ukazano poverenje da brani za Pari Sen Žermen i protiv Mančester junajteda na Old Trafordu u prvoj utakmici osmine finala.

 

Đanluiđi Bufon je prošlog leta prešao u Pari Sen Žermen posle 17 sezona u Juventusu. U “grad svetslosti” je poneo i kaznu od tri utakmice zabrane igranja u Ligi šampiona jer je u revanšu četvrtfinala u Madridu protiv Reala, potonjeg trostrukog uzastopnog prvaka, dobio crveni karton u tzv. zaostavnom vremenu.

Posle 3:0 za “kraljevski klub” u Torinu Stara dama je bila pred podvigom na stadionu “Santijago Bernabeu”. Vodila je s 3:0, imala je produžetke u džepu, a zatim šta bude, ali ju je sasekao penal za domaćina. Bufonu to nije bilo pravo. Isključen je zbog žučne rasprave sa sudijom. Na gol je stao Poljak Vojćeh Ščensni, a neumoljiv je s bele tačke bio portugalski as Kristijano Ronaldo, najzaslužniji u dve utakmice za eliminaciju tima u koji je prešao.

U prve tri utakmice u grupi Lige šampiona ove sezone pa i u demoliranu Zvezde na Parku prinčeva (6:1) branio je francuski golman Alfons Areola. Nemački trener Tomas Tuhel dao je puno poverenje Bufonu na sledeća tri meča. Čuvao je mrežu “svetaca”, dakle, i u Beogradu u poslednjem kolu (4:1 za francuskog prvaka).

Gde je stao, tamo je i nastavio. Budući da je na golu i protiv “crvenih đavola”, stao je rame uz rame s još trojicom koji su bili učesnici Lige šampiona i pošto su napunili 41 godinu. A sva trojica su mu kolege.

Marko Balota

Najstariji među njima je Bufonov zemljak Marko Balota (rođen 1964). Kada je u sezoni 2007/08. branio za Lacio protiv Reala u Madridu, u poslednjem kolu u takmičenju po grupama, imao je 43 godine i 253 dana. Španski velikan je pobedio s 3:1.

Ukrajinac Aleksandar Šovkovski (1975) celu karijeru je proveo u kijevskom Dinamu – 23 godine! U pretprošloj Ligi šampiona, 2016/17, branio je protiv Napolija na Olimpijskom stadionu u ukrajinskoj prestonici. Imao je 41 godinu i 255 dana. Italijanski tim je pobedio s 2:1. Šovkovskog je nadalje nasledio Artur Rudko, takođe ukrajinski golman.

Aleksandar Šovkovski je bio dugovečna ikona Dinama iz Kijeva

Dugovečan je bio i Australijanac Mark Švarcer (1972). Imao je 41 godinu i 206 dana kada je branio za Čelzi u revanšu polufinala 2014. Dalje, u svoje prvo finale Lige šampiona, otišao je Atletiko, koji je na Stamford Bridžu pobedio s 3:1.

U Madridu nije bilo golova. Tada se povredio češki golman Peter Čeh. Morao je da napusti teren već u 18. minutu. Umesto njega je između stativa stao Švarcer, koji je prinudno rešenje bio i u uzvratnoj utakmici. Čelzijev član je ostao i u prvom delu sledeće sezone, ali nije dobio priliku za Ligu šampiona. U januaru 2015. prešao je u Lester.

Mark Švarcer se nije štedeo na Čelzijevom golu u Madridu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here