pixabay.com

Bugarska je u protekloj godini proglasila nepoželjnima 84 službenika ruskih zvaničnih predstavništava u zemlji, rekao je predsednik Agencije za nacionalnu bezbednost Plamen Tončev.

On je naveo da trenutno nema direktnog rizika po bezbednost zemlje, ali da bi nastavak neprijateljstava u Ukrajini mogao dovesti do povećanja migracionog toka kroz Bugarsku, preneo je portal Novinite.

Prema njegovim rečima, moguće su posledice u ekonomskom smislu, kao što su rast cena i stvaranje preduslova za narušavanje lanaca snabdevanja.

– Rat u Ukrajini odražava ambicije Ruske Federacije da utiče na svetski poredak i suprotstavi se SAD i Zapadu – rekao je predsednik Agencije za bezbednost.

Naglasio je da događaji u protekloj godini na dnevni red stavljaju teme kao što su opasnost od gladi u svetu bezbednosti i potreba za prevazilaženjem energetske zavisnosti Evropske unije od Rusije.

Kada je reč o broju nepoželjnih ruskih zvaničnika, poređenja radi, naspram pomenuta 84 službenika, navodi se da su 2021. godine svega tri službenika proglašena personama non grata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here