pixabay.com

Bugarska akademija nauka je objavila knjigu u kojoj navodi da su bugarski koreni jezika u krajevima od Dunava do Đevđelije, i od Kopaonika do Timoka, Pčinja i Ohrida. Udruženje Spona iz Severne Makedonije je obavestilo SANU da reaguje.

Za TV Prvu je dr Viktor Savić sa Instituta za srpski jezik SANU i katedre za srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu rekao da srpski jezik kao i svi slovenski jezici potiče iz praslovenskog i da je u vreme kada se formirao srpski, Bugari uopšte nisu bili Sloveni.

Navodi da su Bugari došli kasnije od Srba na Balkan i da su tada pripadali turskoj grupi naroda, kao i neki drugi nomadi koji su prolazili ovim krajevima.

Sloveni koji su se našli na teritoriji Bugarske u tom trenutku asimilovali su se i počeli su da se identifikuju kao Bugari, dok se naš identitet formirao isključivo kao srpski, navodi Savić.

– Srpski narod ne živi samo u Srbiji, i on nije uvezen na teritoriju Bosne i Crne Gore, nego je on tu odvajkada – izjavio je za TV Prvu.

Jedan deo srpskih govora pripada prizrensko-timočkim govorima, koji su se formirali na teritoriji današnje Metohije pa su se migracijama razvukle i do Sofije i malo na teritoriju sadašnje Makedonije, navodi Savić, i dodaje da Bugari smatraju da je ovaj govor zapravo bugarski, pošto je jednostavnije gramatičke strukture i liči na njihov jezik.

Narodni jezik je, kako kaže Savić, realni jezik koji se govori na terenu, i dodaje da su na terenu srpskog narodnog jezika iznikli, odnosno uvezeni hrvatski, bošnjački, i kako kaže, “takozvani crnogorski”.

– Političar danas poželi da njegova nacija, nije važno kako je ona nastala, da ima svoj jezik. I oni kažu ‘Evo, mi proglašavamo crnogorski jezik’. Izvinite, kom se to jeziku zna i dan i godina rođenja? Srpskom se ne znaju ni dan ni godina rođenja – navodi Savić.

Smatra da se kod jezika kojima se zna datum nastanka, “a još ima takvih”, radi o jezičkom ali i identitetskom inženjeringu.

6 COMMENTS

  1. Bugari koriste srbski jezik ali ne i srbsku gramatiku ! Inace kako su se zvali ti sloveni koji su ziveli na prostoru danasnje Bugarske u vreme kad su upale te turske horde koje su se nazivale Bugari i zasto se ne govori danas turski u Bugarskoj nego Srbski sa gramatickim nedostatkom?

  2. E tek sad razumem one starije kad su govorili za nekog dok uvija laze i maze, da vodi bugarsku politiku. Iz dana u dan se ovi bugarasi ofiraju skroz na skroz, zlo bili zlo i ostali!!!

  3. Prvi Bugari su bili kosooki i nazivali su se Protobugari.
    Svoj evropski izgled i jezik duguju srbima.

  4. Tzv. Prizrensko-timočki dijalekt je Šopski dijalekt i pripada grupi zapadnobugarskih dijalekata. Govorio se u Vranju, Leskovcu, Pirotu… Godine 1878. ovi gradovi dolaze pod vlast Srbije i Srbija se potrudila da uništi dijalekt i posrbi sve Bugare. Skoro u potpunosti je uspela u tome.

  5. Само ти маштај Туто-Иване! Призренско-Тимочки се у средњем веку говорио широм Србије, и на двору, али је после разних сеоба и погрома под Турцима овај део остао полупразан па су се населили Херцеговци и Брђани са севера данашњег Монтенегра (Црна Гора је за сада клинички мртва)!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here