EPA/Georgi Licovski

Vlada Bugarske usvojila je dokument kojim se definišu uslovi za pregovore Severne Makedonije sa Evropskom unijom, uključujući i želju Sofije da Skoplje prestane da koristi termin makedonski jezik.

Istovremeno, bugarska vlada podržala je početak pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU, navodeći da bi razdvajanje ta dva slučaja predstavljalo podrivanje stabilnosti u regionu.

U vezi s jezikom, Bugarska traži da se koristi fraza “zvanični jezik Republike Severne Makedonije”, a da se ukoliko je neophodno uz termin makedonski jezik svaki put doda i objašnjenje – u saglasnosti sa Ustavom Republike Severne Makedonije, prenosi RTS.

Stav bugarske vlade je da je ustavni jezik u Severnoj Makedoniji u stvari proizvod evolucije bugarskog jezika i dijalekata tog jezika.

Bugarska je tražila i da se i udžbenika izbace formulacije poput “bugarski fašistički okupator”, kao i da se rehabilituju “sve žrtve komunizma”.

1 COMMENT

  1. Zelim samo da osporim uobicajeno pravljenje paralela izmedju SRB,BG i GR.kada se tice osporavanja Makedonije. Naime, dok je drzava Grcka godinama osporavala izmedju ostalog i ustavno ime \”Makedonija\”i na kraju uspela u nameri da se ono zvanicno promeni,a isto vazi i za neke od njihovih nacionalnih licnosti sa kojima se i MK indentifikovala( Aleksandar i Filip Makedonski i drugi),do ulaska MK u EU ocigledno ce Grcka pokrenuti i nove zahteve, drzava Bugarska(sto se i iz ove vesti vidi)osporava Makedoniji njen makedonski jezik,veliki deo istorije,i njene najvaznije nacionalne heroje i licnosti,a na cemu je zapravo Makedonija svih ovih godina gradila svoj nacionalni indentitet,a takodje i postojanje makedonske nac.manjine u Bugarskoj,cime ce ocigledno uslovljavati ulazak MK u EU. Iz ovih cinjenica proizilazi sledece: ako MK zeli pristupanje EU, morace se odreci svoga imena,jezika,istorije,najvaznijih nacionalnih licnosti,zapravo svega onoga sto jedan narod cini narodom. Gde se ovde uklapa srbija? Obicno se govori da joj pored ove dve zemlje,Srbija osporava samostalnost Crkve,a cinjenice su da to nije tacno! Ako neko to i osporava to nikako nije REPUBLIKA SRBIJA,zato jer je Crkva odvojena od drzave,i drzava nema bas nikakvih zakonskih mogucnosti da utice na odluke SCP.(da ovom prilikom ne ulazimo u ustrojstvo Pravoslavlja,kanone i propisane nacine za sticanje autokefalnosti)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here