Tanjug
Ivica Dačić

Ambasador Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus bio je na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje.

Razgovor je održan povodom komentara ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu.

BTA prenosi saopštenje bugarskog ministarstva navodeći da je na sastanku Ćurgusu rečeno da je Dačićeva izjava neprihvatljiva i da nije u skladu sa bugarskim očekivanjima o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima.

Bugarska strana očekuje da se takve izjave neće ponoviti ubuduće, navodi se u saopštenju ministarstva.

Povod za poziv ambasadoru Srbije je Dačićev komentar izjave bugarskog premijera Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Borisov je, naime, rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Ministar Dačić poručio je Borisovu da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisna i da bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU.

4 COMMENTS

  1. Ko jos vjeruje u prijateljstvo sa Bugarima zaista je slijepac. Malo su nas puta kroz istoriju napali iza ledja pa im ostala navika.

  2. Овим позивам министра спољних послова Бугарске, да неизоставно усклади са својом владом поступке у складу са међународним правом и Резолуцијом 1244.УН, која је јасна и супротно поступање значи изражавање непријатељства према нашој држави, онаквог какво је било и за време ратне агресије на Југославију и 1941 и 1914, као и 1999.год., када је дат ваздушни простор и територија Бугарске за Агресију на нашу Земљу. Не можете бити добри суседи, ни демократска земља, а да немате Македонаца , националне групе која живи у Бугарској, нити добри суседи, ако део наше територије сматрате другом државом. То је јасан знак непријатељства, које настављате од старијех дана. Задржавамо право на реципрочан одговор!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here