EPA-EFE
Premijer Bugarske Bojko Borisov

Bugarska državna kompanija „Bulgargaz“ vratiće klijentima više od 200 miliona leva (nešto više od 102 miliona evra), objavio je danas premijer Bojko Borisov na sastanku vlade.

Povraćaj novca omogućen je zahvaljujući sporazumu između Bugarske i ruskog „Gasproma“ o značajnom sniženju cena gasa, koja je postignuta početkom marta ove godine.

Poreskim obveznicima biće vraćen deo sredstava koje su uplatili za prvi kvartal 2020. godine.

– Današnjom odlukom obavezujemo ‘Bulgargaz’ da kupcima vrate novac za koji su kupili gas u periodu od 1. januara do 31. marta u iznosu od 201.685.227 leva – rekao je Borisov na sastanku Saveta ministara.

Iznos od 60 miliona leva (skoro 31 milion evra) biće vraćen državnoj kompaniji „Grejanje Sofija“ koja će ga preusmeriti građanima, 52 miliona leva (oko 27 miliona evra) biće vraćeno hemijskoj industriji, 22 miliona leva organizacijama za distribuciju gasa, 16 miliona leva (8,2 miliona evra) – industriji stakla.

Borisov navodi da je cena gasa u junu ove godine bila je 53 odsto niža nego u istom periodu prošle godine. On je izrazio zadovoljstvo što se novac vraća građanima i podsetio koliko je sredstava otišlo u džepove oligarha od devedesetih godina prošlog veka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here