Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Severna Makedonija je prilično mlada država, ali u oblasti vanrednih situacija kod njih stvari stoje bolje nego u Bugarskoj, piše bugarski portal „Novini“.

„Severna Makedonija ima dva spasilačka helikoptera, Maroko ima četiri… Dok mi još uvek nemamo nijedan“, navodi se u članku.

Sa druge strane, Bugarska je ponosna članica Evropske unije i zemlja sa tradicijom operacija spasavanja u planinama, ističe autor.

„Istovremeno, Bugarska kao zemlja nestaje brže od svih na svetu, a prosečni životni vek je najkraći (među zemljama EU)“.

Portal je takođe izrazio ogorčenje zbog činjenice da je predsednica bugarskog parlamenta Cveta Karajančeva, koja je imala nesreću, u bolnicu prevezena vojnim helikopterom, a turistkinja koja je zadobila teške povrede lobanje i udova u planini takvu pomoć nije dobila.

„Kada je Karajančeva povređena, shvatili smo da postoji realna potreba za helikopterom. Takođe smo shvatili da za neke i sada postoje spasilački helikopteri. Ali za druge ne postoje. I neće ih biti još dugo“, zaključuje autor članka.

Ranije je Ministarstvo regionalnog razvoja i uređenja za Bugarski nacionalni radio saopštilo da će Bugarska dobiti spasilački helikopter u najboljem slučaju do 2022. godine.

Kako je javio list „Kapital“, poslednji spasilački avion, koji pripada privatnoj firmi, prodat je 2019. Kompanija „Heli er“ je objasnila da su helikopter koristile spasilačke službe 7-8 puta godišnje i to nije pokrivalo troškove održavanja letelice.

U maju 2019. godine Nacionalni statistički institut Bugarske saopštio je da zemlja ima najniži životni vek među članicama EU — 74,7 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here