EPA/Anatoly Maltsev

Bugarska ne bi smela da uzima gas iz tranzita namenjen Srbiji i Mađarskoj jer bi na taj način prekršila sporazume o tranzitu, kaže Jelica Putniković, urednica “Energija Balkana” i podseća da je ranije u našu zemlju gas stizao i preko Mađarske, odnosno da imamo “alternativni” gasovod.

Putniković smatra da će se razgovori o gasu između ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastaviti s obzirom na to da je nakon poslednjeg glasanja u UN iz Moskve Beogradu i Budimpešti poručeno da imaju razumevanja i da Srbija i Mađarska ne spadaju u neprijateljske zemlje.

– Mislim da će se pregovori odvijati. Možda ne bi bilo loše da u sporazum ubacimo veće količine gasa i ako uspemo da dobijemo što bolju cenu, ubacimo i alternativni gasovod – dodaje Putniković.

Ukazuje na to da su se neke evropske zemlje odlučile da u rusku banku uplate evre koji će biti pretvoreni u rublje kako bi kupovali ruski gas u rubljama i smatra da će i Bugari pokleknuti na kraju.

Putniković kaže da je Bugarska zemlja koja se često povinuje nalozima iz SAD koje su, kako kaže, na svoju štetu poslušali u ovom slučaju kao i Poljska. Međutim, veruje da će se “na kraju preračunati” jer količine koje mogu da dobiju bez ruskog gasa ne mogu da im zadovolje sve potrebe.

– Sada kada cela Evropa ima problem sa gasom, teško da će im neko pozajmiti – navodi.

Na pitanje kada možemo da dođemo u situaciju da budemo manje zavisni od ruskog gasa koji trenutno uvozimo više od 70 odsto, Putniković navodi da je priča o energetskoj zavisnosti geopolitička i politička.

– Treba da imamo više pravaca snabdevanja i dobre bilateralne odnose sa zemljama sa kojima sarađujemo – navela je Putniković.

1 COMMENT

  1. A sta je sa sporazumom o isporuci gasa Bugarskoj? U ugovoru nepise da se mora placati u ruskoj valuti! Nepostoji jednostrano pravo o promjeni ugovora (sto Rusi trenutno rade). Ali postoje internacionalni sudovi za takve stvari – skupo ce ih to jos kostati!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here