Pixabay

“Bugarska neće upotrebiti pravo veta kako bi blokirala održavanje prve međuvladine konferencije u okviru pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji”, izjavio je bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev.

– Mislim da se to neće dogoditi, Bugarska je uvek podržavala Severnu Makedoniju na njenom putu ka mirnom, demokratskom i evropskom prosperitetu – izjavio je Plevnelijev, ističući da je, za vreme svog predsedavanja Evropskom unijom, Bugarska podržavala evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana.

Plevnelijev je na taj način prokomentarisao nedavnu izjavu bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova da bi Sofija mogla blokirati održavanje međuvladine konferencije u decembru ukoliko zajednička komisija Bugarske i Severne Makedonije za istorijska pitanja ne postigne dogovor o pitanju revolucionara Goce Delčeva, oko čije se nacionalne pripadnosti spore dve strane.

Kako podseća MIA, sličnu izjavu dao je i član Evropskog parlamenta Andrej Kovačev, koji je u tom telu predstavnik Bugarske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here