pixabay.com

Bivši šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, arhitekta Prespanskog sporazuma, rekao je da je za postizanje dogovora bilo ključno uspostavljanje poverenja. Kako je naveo, ključni su direktni kontakti, uz ograničeno prisustvo posrednika.

Kocijas je takođe ocenio da Bugarska nije shvatila da je u Severnoj Makedoniji rođena nova nacija sa svojim jezikom i da je delovanje Sofije destabilizujuće.

Kocijas, ministar spoljnih poslova u vladi Aleksisa Ciprasa, izjavio je da je dogovor Atine i Skoplja o promeni imena bivše jugoslovenske republike postignut jer su dve strane uspele da izgrade poverenje kroz direktne kontakte i da bi to trebalo da bude lekcija za pregovore Grčke i Turske.

– Prisustvo posrednika u određenim trenucima kada on dobro poznaje temu je neophodno, ali ne tokom celog trajanja pregovora – rekao je Kocijas, dodajući da posrednik UN Metju Nimic nije prisustvovao u dve trećine pregovora Grčke i Severne Makedonije.

– Posrednik nekad može otežati stvari – ocenio je Kocijas, objasnivši da kada dve strane pregovaraju preko treće strane, obe stalno pokušavaju da ubede posrednika, čime samo učvršćuju svoje pozicije.

Komentarišući nedavno bugarsko blokiranje evropskih integracija Severne Makedonije, Kocijas je rekao da stav Sofije određuje desničarska partija VMRO, koja je koalicioni partner u vladi Bojka Borisova.

– Bugarska nije shvatila da je u Severnoj Makedoniji rođena nova nacija, koja ima svoj jezik. Umesto da poštuje i doprinosi miru i prijateljstvu naroda u regionu, Bugarska deluje na destabilizujući način, pretvarajući se da je Herkul bez mišića – kazao je Kocijas.

Govoreći o globalnim odnosima, Kocijas je ocenio da je Zapad potcenio uspon Kine i da se centar ravnoteže pomerio sa Atlantika na Pacifik, gde Evropa nema nikakvu ulogu. Grčka bi, prema njegovom mišljenju, mogla da bude most između Zapada i Istoka, pre nego da podlegne zapadnom pritisku da ograniči svoje specijalne odnose sa Kinom.

Podsetivši da je Atina kritikovana zbog investicija kineske kompanije Kosko u grčkoj luci Pirej, Kocijas navodi da Grčka ima 0,2% kineskih investicija, a Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo 22% i 21%, što je 100 puta više.

– Nemci imaju 6.500 kompanija u Kini. Ono što velike sile žele jeste da one odlučuju kada će imati dobre ili loše odnose i da ih manje zemlje slede. Znači da nemaju ulogu, da budu sledbenici. Grčka ne sme to da uradi – istakao je Kocijas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here