pixabay.com

​Bugarska državna gasna kompanija Bulgargaz EAD pokrenula je arbitražni postupak protiv ruskog Gazprom Eksport OOO, tražeći odštetu od 400 miliona evra (432.76 miliona dolara) za kršenje ugovora 2022. godine, saopštila je ta kompanija.

Bugarska kompanija pokrenula je postupak pred Arbitražnim sudom Međunarodne trgovinske komore u Parizu pošto ruska kompanija nije odgovorila na njen poziv za nagodbu.

“Nakon što ruska strana nije preduzela mere da se stvar reši van suda, Bulgargaz je preduzeo neophodne korake da zaštiti interese kompanije”, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Prošle godine Gasprom je suspendovao dugoročni ugovor Bulgargaza, koji je pokrivao 90 odsto količina prirodnog gasa koje je Bulgargaz isporučio kupcima.

Gasprom je prestao da snabdeva prirodnim gasom Bulgargaz krajem aprila 2022. godine.

Gasprom nije bio odmah dostupan za komentar. Bugarska, članica Evropske unije i NATO, pridružila se međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu 2022. godine.

2 COMMENTS

  1. Kako to , Bigari uveli sankcije Rusiji a sad ih hoće da tuže što nisi isporučili gas Bugarskoj . Ali ko zna , možda i dobiju , sudije sa zapada su čudo .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here