Potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Bugarske i Severne Makedonije 2017. godine predstavljalo je grešku za Sofiju, jer se time odrekla svoje prošlosti i prihvatila da joj susedi menjaju istoriju, smatra bugarski novinar i ekspert Velizar Enčev.

Enčev je skrenuo pažnju na to da je Bugarska praktično priznala makedonski jezik, iako u sporazumu stoji formulacija „zvanični jezik Makedonije“.

– Potpisivanjem sporazuma 1. avgusta 2017. godine vlada stranaka GERB i OP priznala je ‘makedonski jezik’ napisan na srpskoj pisaćoj mašini. Međutim, koreni problema su duboko zakopani još 1999. godine, kada su zemlje potpisale Deklaraciju o dobrosusedstvu i saradnji, u kojoj je Bugarska priznala makedonski jezik kao zvanični – rekao je Enčev, prenosi portal „Epicentar“.

On ističe da je kasnije potpisivanje Prespanskog sporazuma takođe dalo osnova Makedoniji za teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj.

– Dogodilo se najgore. Ne pitajući Sofiju za mišljenje, Skoplje i Atina su se ćutke dogovorili o novom imenu ‘Republika Severna Makedonija’. Tako su pomoću Grčke ozakonjene pretenzije Skoplja na Pirinski kraj – kaže voditelj.

Prema rečima Enčeva, “na treću godišnjicu bi trebalo priznati da je učinjena glupost – Sporazum o prijateljstvu sa Makedonijom, potpisan 1. avgusta 2017. godine, predstavlja presedan u međunarodnom pravu“.

– Zahvaljujući takvom sporazumu ušli smo u istoriju diplomatije kao zemlja koja prvo potpisuje sporazum koji joj ne odgovara, a zatim započinje pregovore o njegovom sadržaju – zaključuje on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here