commons.wikimedia/Violetova
MAKEDONSKI ALBANCI OŽIVLJAVAJU IDEJU "ALMAKOS": Skoplje, prestonica Severne Makedonije

Bugarski i makedonski istoričari moraju da pronađu rešenje koje će se zaista odraziti na obrazovni program, smatra Ivan Ilčev dopisni član Bugarske akademije nauka i član Bugarsko-makedonske komisije za istoriju i obrazovanje.

Iako su tokom sastanaka sa makedonskim kolegama uspeli da se dogovore o promenama u školskim udžbenicima u stvarnosti sve ostaje po starom.

– Ono što se dogovorimo neće imati apsolutno nikakvo značenje ako toga ne bude u udžbenicima. Deca u Severnoj Makedoniji i dalje uče po udžbenicima u kojima piše da su stari Bugari nomadski narod tatarsko-mongolskog porekla koji je pljačkao. To je glupost – rekao je Ilčev za bugarsku televiziju „bTV“.

On je dodao da je takva formulacija i dalje prisutna u udžbeniku šestog razreda, iako su se makedonske kolege izjavile da to nije istina.

– Moramo se odreći ideje da su nam Makedonci braća. Oni su susedna država sa svojim interesima, a mi imamo svoje. Tokom istorije naši interesi su se ukrštali, ali postoje i druga područja u kojima možemo da radimo zajedno – rekao je Ilčev.

On smatra da bi vlada Bugarske trebalo da sprovede temeljnu analizu koja je korist i kakvu štetu za Bugarsku može doneti ulazak suseda u Evropsku uniju.

– Razgovaraćemo samo o bratskim osećanjima ili ne? Ako ne bude analize kako će to izgledati u ekonomskoj sferi, ako ne bude analize koja bi rekla: ako postane članica Evropske unije, verovatno će nas podržati po određenim pitanjima, ali po nekim pitanjima će nam stvoriti probleme – rekao je Ilčev.

Ranije se bugarski premijer Bojko Borisov sastao sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem i izrazio podršku zemlji na njenom putu ka EU. Premijer će se 11. novembra sastati sa kolegom Zoranom Zaevom, a u decembru se očekuje prva međuvladina konferencija o pristupanju Severne Makedonije EU.

Skoplje se nada da će Sofija odrediti datum konferencije, ali Bugarska ima svoj stav, rekao je zamenik premijera Krasimir Karakačanov. On je naveo da velike evropske zemlje, pre svega Nemačka, vrše pritisak na Sofiju zbog Skopskog pitanja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here