Ministarstvo odbrane Srbije
S-400 u Batajnici

„Na Balkanu nema takvog konflikta zbog kojeg bi Srbiji bio potreban sistem S-400“, izjavio je bugarski novinar Nikolaj Kristev.

– Video sam takvo oružje u Siriji, U ruskoj bazi, ali tamo je rat. Čini mi se neobjašnjiva činjenica da se na Balkanu, gde su konflikti, kako nam se čini, prevaziđeni, pojavljuje takav tip naoružanja. Verovatno je to nastavak drugog talasa modernizacije vojske u Srbiji, koja je počela sa željom da se kupe rakete srednjeg dometa, oko 800 kilometara. Zašto 800 kilometara? Jer na takvom rastojanju se nalaze Zagreb i druge balkanske prestonice, u kojima odnosi prema Srbima nisu baš dobri – rekao je on u programu televizije „Evropa“.

– Beograd po pitanju kupovine takvog naoružanja ne može sebi dozvoliti to što može Ankara. Turska je u poslednjem času odložila ili u najmanju ruku na neko vreme obustavila drugu fazu isporuke S-400 na svojoj teritoriji, kako bi naterali Moskvu da pristane na zajedničku proizvodnju tehnologija po kojima se pravi S-400. U Srbiji to nećete videti. Srbija bi možda i htela, ali ona, kao prvo, nema za to finansijske resurse, a kao drugo, nema smelosti koju ima tursko rukovodstvo da kaže Putinu: „Želim da radimo zajedno na tehnološkom razvoju i imamo mogućnost da zajedno proizvodimo S-400“ – izjavio je Kristev.

6 KOMENTARA

  1. Izgleda da su neki zabrinuti jer su se nepromisljeno i bespotrebno dali u vazalstvo i izgubili slobodu. Sad moraju da pisu i govore onako kako gazda ocekuje.

  2. do zagreba ima 300 km vazdusne linije i kakve veze ima s400. da spreci nalet fantoma i apaca. svakako, ali to je odbrana a ne napad. a vi bugari u misje rupe da ne otvaramo ponovo solunski front.

  3. Interesantno da posle svakog rata ima onih koji zastupaju mišljenje da je rat prevaziđen i da ga više neće biti. Kamo sreće. Međutim to je veoma daleko od realnosti. Posle prvog svetskog rata bilo je opšte prihvaćeno mišljenje da ra više nije moguć, pa… Dragi novinar koji ovako komentariše očito pripada horu propagandista, što novinari danas i jesu. Sistemi koje Srbija hoće da kupi su možda previše za ovakvu teritoriju ali obezbeđuju da ne dođe ponovo do olakog bombardovanja kao 1999. Drugo to nisu sistemi zemlja zemlja već služe za PVO. A treće, ne laje kera sela radi…, očito ni Bugarima ne odgovara nešto jača Srbija. Imajući u vidu bugarske planove sa Makedonijom to je sasvim dovoljan motiv za ovakao neargumentovan i pristrasan stav.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime