EPA/Vassil Donev

Srbija mora da shvati da “boljševičke tehnike i maniri” ne prolaze u EU i da je pristupanje Uniji moguće, tek nakon što prekine sa jezikom mržnje prema drugim državama, izjavio bugarski poslanik u Evropskom parlamentu iz partije VMRO BND Angel Džambazki.

Političar je izjavio da se obratio Evropskoj komisiji nakon što je srpski politikolog Dragan Simeunović optužio Bugare za zločine u prošlosti, za nasilnu bugarizaciju i teritorijalne pretenzije prema Srbiji.

“Bugari su poznati po zverstvima koje su izvodili gde god su stigli. Nemci su samo ubijali, dok su Bugari maltretirali svoje žrtve. Oni su imali i odrede za silovanja”, izjavio je politikolog u februaru.

“Zbog svih ovih nedopustivih, ružnih i neistinitih manipulacija obratio sam se EK. Obratio sam se Komisiji sa pitanjem, da li će ona zatražiti objašnjenje od Srbije zašto pokušava da demonizuje Bugarsku i destabilizuje region uz pomoć ovakvih izjava i sugestija?”, napisao je Džambazki na fejsbuku.

Kao odgovor, Evropska komisija je saopštila da politički lideri na Balkanu treba da pokažu primer stvaranja atmosfere uzajamnog poverenja, održavanja dobrosusedskih odnosa, regionalne saradnje, principa i vrednosti koje promoviše EU. Prema rečima Džambaskija, Srbija u skladu sa poglavljem 23 treba da poštuje prava nacionalnih manjina.

“Ovo poglavlje predviđa da Srbija preduzima mere, usmerene na povećanje nivoa tolerancije među građanima, između ostalog uz pomoć obrazovanja i podizanja svesti o tome kako se treba boriti protiv zločina iz mržnje i osigurati da se takvi slučajevi efikasno istraže. Komisija nastavlja da to prati i izveštava o razvoju situacije u ovoj sferi, kao i da učestvuje u dijalogu sa srpskim organima”, navodi se u saopštenju EK.
“Nadam se da će vlasti u Srbiji razmisliti o ovome i promeniti sviju politiku prema Bugarskoj”, zaključio je Džambaski.

3 COMMENTS

  1. Treba pitati Džambaskog, bugarskog EU poslanika, koliko je sveštenika srpskog porekla radilo u pravoslavnim crkvama Pčinjskog okruga za vreme bugarske okupacije tog kraja 1941 – 1944. Osim toga kada će Bugarska platiti oštetu koju su pričinili NATO avioni 1999.godine kojima je dozvolila prelet da uništavaju i ubijaju po južnoj Srbiji…..

  2. Nekad su po nalogu svaba pljackali palili uzimali roblje silovali ubijali a sad opet po nalogu kritikuju Srbiju a lako bi i gore stvari radili atakuju na Macedoniju Staru Srbiju itd!!!! Istorija se ponavlja jednom ubica bice opet!!! Srbi pamet u Glavu !!!!

  3. Pošaljite mu fotografije Bugara u Kuršumlijai Pirotu, Vranju. U crno su zavili u oba svetska rata jug i istok Srbije,i bili na strani gubitnika i iz ratova izašli podvijena repa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here