commons.wikimedia
Zastava Svetske zdravstvene organizacije

Ukoliko se ispostavi da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zaista skrivala informacije o virusu korona na samom početku njegovog pojavljivanja, Bugarska bi trebalo da prestane da plaća doprinose ili čak napusti organizaciju, smatra zamenik predsedavajućeg Narodne skupštine Bugarske Veselin Mareški.

Komentarišući izjavu američkog predsednika Donalda Trampa o prekidanju finansiranja SZO, Mareški je rekao da je očigledno da su se ova organizacija (SZO) i slične međunarodne strukture „pretvorile u ogromna birokratska gnezda, namenjena samo uzimanju novca, pri čemu nije jasno čije interese štite“.

Političar je istakao da je Bugarska uvek uredno plaćala svoju članarinu i da je u potpunosti uplatila za 2020. godinu krajem 2019. godine.

„Zašto svake godine uplaćujemo više od sto hiljada dolara kao članarinu, ako u tako teškom trenutku ne možemo da računamo na korektnost i podršku organizacije?! SZO je upozorila na pretnju krajem februara, kada je kod nas već formiran štab, a više od 30 zemalja već saopštilo o brzo rastućoj epidemiji. A pre toga je organizacija tvrdila da nema potrebe za zaustavljanjem letova ili uvođenjem nekih specijalnih mera“, napisao je političar na svojoj stranici na Fejsbuku.

Američki predsednik Donald Tramp u utorak je objavio da Vašington prekida finansiranje Svetske zdravstvene organizacije. Svoju odluku opravdao je činjenicom da SZO navodno nije blagovremeno davala informacije o virusu korona, a takođe nije saopštila istinu svetskoj zajednici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here