EPA/Yuri Kochetkov
Predsednik Bugarske Rumen Radev

Predsednik Bugarske Rumen Radev je prokomentarisao svoju jučerašnju izjavu na temu Krima. Prema njegovim rečima, „aneksija poluostrva predstavljala je narušavanje međunarodnog prava“, međutim, neophodno je prihvatiti realnost.

Radev je ovo izjavio tokom zatvaranja predizborne kampanje u Plovdivu. U gradu je organizovana šetnja u cilju podrške predsedniku, u kojoj je učestvovao i Radev i predstavnici različitih partija, kao i koalicija koji su ga podržali na predsedničkim izborima.

Tu su bili lideri stranke „Nastavljamo promene“ Kiril Petkov i Asen Vasiljev, bivši šef izbornog štaba BSP Kristijan Vigenin i lider koalicije „Ustani, Bugarska! Idemo!“ Maja Manolova.

– Kako sam juče rekao, to je politička realnost. Trenutno Krim pripada Rusiji – izjavio je Radev.

Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova je ponovo pozvala da se organizuju sastanci na visokom nivou između EU i Rusije. Ona je navela da ona i Radev pod tim podrazumevaju one evropske lidere koji pozivaju na dijalog sa Rusijom. Prema njenim rečima, samite je neophodno organizovati, jer sankcije protiv Rusije ne daju rezultate.

Radev je tokom debate sa oponentom Anastasom Gerdžikovim izjavio da Krim trenutno pripada Rusiji. Danas je zbog izjave predsednika Bugarske u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvan ambasador Bugarske Kostadin Kodžabešev. Izjavu Radeva su u Ministarstvu okarakterisali kao nekorektnu i neprimerenu. U Evropskoj komisiji su izjavili da neće komentarisati izjavu Radeva, ali su podsetili na svoj stav „koji su već više puta iznosili na ovu temu“.

2 COMMENTS

  1. Covek je u pravu, ali se pitanje samo namece: gde su bili ti “pravnici” kad je Hruscov pre 65 godina samovoljno menjao granice i otimao tudje? Krim nije poslednja ispravka. Doce vreme kad ce se pitati kolko se kupovina Aljaske poklapala sa medjunarodnim pravom i da li je ludi car mogao prodati nesto sto nije njegovo?

  2. Amerika je u ono vreme napila cara Romanova kada je bio na Aljasku i sa prevarom za saku Dolara tako reci oduzela
    Aljasku . To Putin mora pod hitno da kao i Krim vrati u stare ruske granice a nadamo se da ce i uspeti to moze
    da iskoristi dok je presednik. A isto i Srbiji da pomogne
    da Kosovo se vrati pod Srbske granice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here