EPA-EFE
Premijer Bugarske Bojko Borisov

Bugarski premijer Bojko Borisov smatra da bi zbog priliva migranata iz Turske i koronavirusa „situacija mogla da postane dramatična“.

– Bugarska podržava dobre odnose i sa Grčkom i sa Turskom, ali da ipak ono što se dešava na granici između te dve zemlje može da se odrazi na različite oblasti – rekao je Borisov bugarskim novinarima pred odlazak u Ankaru na sastanak sa turskim kolegom.

On podseća da Bugarska vodi izbalansiranu politiku prema Grčkoj, kao i da ima odlične odnose i s Turskom, predsednikom Erdoganom i njegovim ministrima i da, kako kaže, bez prekida vodi dijalog s njima.

Tu su i brojni infrastrukturni projekti i sa Turskom i sa Grčkom, naveo je on.

– I u nekom trenutku vidite da je konflikt između naših suseda očigledan… – rekao je on.

Naveo je i da su svi razgovori koje je vodio proteklih dana bili po želji njegovih kolega – predsednika Makrona, kancelarke Nemačke, kancelara Austrije, premijera Micotakisa, predsednika Erdogana.

Imamo odlične odnose sa obe zemlje, s pograničnim službama obe zemlje, ističe on.

– Znate da imamo nultu toleranciju prema ilegalnoj migraciji. Ali, takvi konflikti – oni su  bomba za budućnost. Oni utiču na ekonomiju, poslovanje, turizam. A kad imamo i koronavirus situacija može da postane dramatična – naglasio je Borisov.

Ние имаме нула нелегална миграция и перфекти отношения с нашите съседи Гърция и Турция. Но конфликтът е близо до нас и трябва да вземем незабавно мерки. Не трябва за допускаме нещата да станат много драматични и да повлияят на бизнеса, растежа и туризма. Апелирам за дипломация, мир, разбирателство, както и за незабавно спиране на военните действия.

Gepostet von Boyko Borissov am Montag, 2. März 2020

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here