EPA/Vassil Donev
Premijeri Severne Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da je Bugarska vetom na početak pregovora o prijemu u EU prekršila Dogovor o dobrosusedstvu i prijateljstvu.

Zaev je dodao i da su uslovi koje nameće neprihvatljivi i uvredljivi za makedonski narod.

– Stav Bugarske je potpuno iracionalan i uvredljiv za Makedonce i ceo naš narod. U 21. veku nije evropski, niti demokratski, da kažete drugom kako da se oseća, kako da se samopredeli. Nije evropski da pišete istoriju drugom narodu. Da mu namećete identitet i da ga ubeđujete da treba da prihvati – rekao je Zaev.

Istako je da je njegova vlada “odbila da pregovara o stvarima o kojima ne sme ni da se razgovara”.

Premijer S.Makedonije je tokom obraćanja naciji rekao da Sofija “nije skupila hrabrost da se ponaša evropski” i da njen”gest ne pokazuje ni prijateljatvo, ni bratstvo”, ali da Severna Makedonija ostaje posvećena traženju rešenja s Bugarskom koje će garantovati početak pregovora sa EU, bez zadiranja u makedonski identitet.

– Zato smo stali čvrsto u odbranu makedonskih nacionalnih interesa. Nismo dozvolili da se dira u dostojanstvo makedonskog identiteta i u stubove identiteta, a to su makedonski narod i makedonski jezik – rekao je Zaev.

Vlada Severne Makedonije je, kako je istakao, “za pregovore sa EU, ali ne po cenu revizije makedonskog identiteta i ne pod uslovima koje nameće Bugarska”.

– Mi kažemo ‘Da!’ za Evropu i kažemo ‘Ne!’ za ucene makedonskog naroda! I ‘Ne!’ za ucene naših sugrađana Albanca, Turaka, Roma, Srba, Bošnjaka, Vlaha i svih drugih – rekao je premijer Severne Makedonije.

Po njegovim rečima, njegova vlada neće dozvoliti da bude ugrožen ni antifašistički identitet zemlje i da bude doveden u pitanje.

– Temelji naše državnosti su antifašizam ASNOM-a, kao što su temelji našeg identiteta makedonski narod i makedonski jezik. To su naši stubovi iz prošlosti, to su naši stubovi za budućnost – rekao je Zaev.

Ponovio je da Vlada Severne Makedonije ostaje na istom strateškom koloseku ka EU i da će nastaviti “sa snažnim reformama sa snažnim identitetom”.

– Naša obaveza je da ovde sprovedemo evorpske standarde! Za nas nema drugog puta, nema druge alternative. Nema odustajanja! – rekao je Zaev.

Premijer je konstatovao da je, “nažalost, proces proširenja kao strateški cilj EU, zaustavila Bugarska s pozicija zemlje članice” EU i da je to “neodgovorna i teška geostrateška greška”.

– I dobro je što naši međunarodni prijatelji ne prećutkuju ovu grešku. Ne ćute jer znaju da smo pokazali prijateljstvo i dobru volju prema Bugarskoj. Nadamo se da će šteta izazvana ovim nepravednim vetom za evropsku integraciju regiona i evropske vrednosti, moći brzo da se nadoknadi – rekao je Zaev u obraćanju naciji povodom veta Sofiije na početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here