EPA/Valdrin Xhemaj
Srpski policajac u Bujanovcu

Albanci na jugu Srbije ne mogu da budu zadovoljni angažovanjem Kosova i Albanije na poboljšanju njihovog položaja, kaže predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi. On ističe da Kosovo treba da primenjuje reciprocitet u odnosima sa Srbijom.

– Nismo zadovoljni angažovanošću naše dve države. Kosovo je i povuklo neke poteze da poboljša položaj Albanaca u dolini, tako što je odobrilo budžet od dva miliona evra za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, ali je to do sada ostalo samo na papiru. S druge strane, Albanija je skoro nezainteresovana – rekao je Arifi u intervjuu za prištinski Bota Sot.

Dodao je da Albanci očekuju da Kosovo koristi princip reciprociteta u odnosima sa Srbijom, a smatra da Albanija ima veće mogućnosti da pomogne, posebno imajući u vidu, kako je rekao, dobre odnose premijera Edija Rame i predsednika Aleksandra Vučića.

Po rečima Arifija, Albanci ne mogu da budu zadovoljni ni odnosom Vlade Srbije prema njima, posebno na ekonomskom planu.

– Vlast u Beogradu ne ulaže u velike projekte koji utiču na ekonomski razvoj i rast zaposlenosti. Gotovo je nezainteresovana za razvoj ovog dela, pa sve strateške investicije završavaju u Vranju, gradu udaljenom 15 kilometara od Bujanovca. U Vranju se zaustavljaju potencijalni investitori koji bi uticali na dobrobit naših građana – kaže Arifi.

Arifi nije isključio mogućnost da u Preševu, Bujanovcu i Medveđi dođe do provokacija.

– Očekujem da pritisak na predsednika Vučića oko uvođenja sankcija Rusiji i rešavanja problema sa Kosovom dovede do toga da Srbija krene da provocira određene situacije. Pokušaće sa provokacijama preko Srba na severu Kosova, a ako ne uspe sa njima, mogu početi provokacije i u Preševskoj dolini – rekao je on.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Arifi je naglasio da Albanija treba da ignoriše svaki proces koji nanosi štetu Kosovu.

– Otvoreni Balkan je počeo vrlo netranspanparentno i zbog toga je izazvao sumnje. Ako bi ostao samo na ekonomskom nivou, bilo bi dobro. Međutim, mislim da osim sa ekonomskog aspekta, Srbija ovde želi i da se politički okoristi na račun Kosova. Dakle, Albanija treba da ignoriše svaku inicijativu koja nanosi štetu Kosovu – kaže Arifi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here