Bujica Žute reke prošla kroz Đavolju varoš

0

Žuta reka nosila stabla i kamenje od stotinu kilograma
 

"Zemljane figure nisu oštećene", rekao je upravnik Đavolje varoši Radoje Stepanović.

 

Pošto se izlila iz svog rečnog korita, Žuta reka je iz korena čupala stabla i nosila i po nekoliko stotina teško kamenje i pesak. Za samo jednu noć promenila je rečni tok.

 

Rečni tok je probila stazama koje su vodile do samih kula, i kroz šumu, na mestima gde je čupala stabla. Reka je odnela šet pešačkih mostova, dok je preostale u potpunosti zatrpala peskom i kamenjem.

 

"Gotovo za 80 odsto je promenila svoj tok. Čupala je stoletna stabla graba i valjala ogromno kamenje, preprečila je svoje staro korito i probila novo. Ovako nešto u Đavoljoj varoši ne pamte ni najstariji meštani okolnih sela", rekao je Stepanović.

 

Žuta reka je odnela celu prodavnicu sa suvenirima vrednim više od milion dinara i delimično oštetila ugostiteljske objekte.

 

Stepanović je naveo da šteta nije procenjena, a turističko preduzeće Planinka, koje gazduje tim prirodnim fenomenim, najavilo je da će narednih dana organizovati akciju čišćenja podnožja Đavolje varoši i sanaciju pratećih objekata. Nove pešačke staze biće uređene do kraja nedelje i osposobljene za turiste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here