Arhiva SPC
Iguman Porfirije i Goran Vukčević

Radio-televizija Vojvodine će počev od Velike subote, 1. maja 2021. godine, posle trideset godina od nastanka i više od dve decenije od poslednjeg repriziranja, ponovo emitovati kultnu obrazovnu seriju „Bukvar pravoslavlja”, koja je početkom devedesetih godina predstavljala prvu saradnju Srpske Pravoslavne Crkve i nacionalne televizije.

Serija je tada emitovana u okviru školskog programa Radio-televizije Srbije, a realizovana je trudom ekipe dokumentarno-obrazovnog programa Televizije Novi Sad. Idejni pokretač ovog projekta bio je Episkop bački dr Irinej (Bulović), a po njegovom scenariju seriju je autorski uobličio reditelj Goran Vukčević.

Tokom osam godina snimanja po manastirima u Srbiji, ali i u mnogim eparhijama u regionu, kao i u Grčkoj, na Kipru i u Mađarskoj, nastalo je čak 130 epizoda u kojima su na teme iz crkvenog života, Starog i Novog zaveta, besedile vodeće ličnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Serija je snimljena sa blagoslovom Patrijarha srpskog Pavla, koji se pojavljuje u prvoj i još nekoliko epizoda.

Uvodnu reč u svakom nastavku govorio je Episkop bački Irinej, a uz njega u serijalu se, između ostalih, pojavljuju i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkop (u to vreme) banatski Atanasije. U „Bukvaru pravoslavlja” veliki broj epizoda je snimio sadašnji Patrijarh srpski Porfirije, koji je u to vreme bio iguman manastira Kovilj. Kao predavači pojavljuju se i tadašnji jeromonasi: Fotije, Joanikije i Jovan (Purić), koji su takođe kasnije postali episkopi Srpske Pravoslavne Crkve. Zanimljivo je da je u jednoj epizodi gostovao i tadašnji iguman hilandarski Pajsije.

Gledaoci će biti u prilici da svakog vikenda pogledaju četiri epizode „Bukvara pravoslavlja”, dve subotom i dve nedeljom, na prvom programu RTV u 11 časova.

Prvog dana maja na programu je uvodna eizoda u kojoj učestvuju patrijarh Pavle i episkop Irinej i epizoda „Gostoljublje, Božje i ljudsko”, dok će na Vaskrs na programu biti epizode „Naša Crkva” i „Radost kao liturgijsko slavlje”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here