wikipedia.org/Anicic

Potpredsednik crnogorske skupštine i poslanik Demokratskog fronta Strahinja Bulajić izjavio je da je priznavanje “lažne države Kosovo”, uz uvođenje sankcija Rusiji, najveća sramota i poniženje Crne Gore u njenom istorijskom trajanju.

Bulajić je u intervjuu za crnogorsku Borbu rekao da očekuje da će Crna Gora graditi prijateljske odnose sa Srbijom, koju je nazvao najznačajnijom, ekonomski najsnažnijom i najperspektivnijom u regionu.

On je, na pitanje da li je najprirodnije da Crna Gora najpre gradi odnose sa Srbijom pa sa svim ostalima, odgovorio kontra-pitanjem, a ujedno i konstatacijom:

“Pitate me da li je prirodno da brat bude sa bratom? Da li je prirodno da brat prvo traži pomoć od brata, da se posavetuje sa njim ili sa nekim ko mu je uvek radio o glavi?”.

U tom kontekstu, upitao je i da li je prirodno da se traži pomoć od, kako je naveo, porodice ili od nekog “ko je uvek, ali baš uvek, kroz istoriju, ne birajući sredstva, tražio način da uništi tu porodicu?”.

U protekle dve decenije Crna Gora se odricala sebe same

Bulajić je rekao da je u protekle dve decenije vlast u Crnoj Gori vodila tu zemlju “putem kojim nikad pre u istoriji nije išla” ocenivši da se ta Crna Gora odricala od sebe same i da je bežala od svoje suštine.

– Verujem da je tome došao kraj. Očekujem da će se graditi prijateljski odnosi sa svima, pre svega u regionu, a u regionu, najpre sa najznačajnijim, ekonomski najsnažnijim i najperspektivnijim. Naravno sa Srbijom – poručio je Bulajić.

Komentarišući uvođenje sankcija Belorusiji i produženje sankcija Rusiji, Bulajić je podsetio da je EU uvela sankcije Rusiji 2014. godine posle referenduma stanovnika Krima kojim je, kako je naveo, izražena njihova nedvosmislena volja i želja da se vrate svojoj matici, Rusiji.

– Dakle, isto ono što stanovništvu Crne Gore nije bilo omogućeno, recimo, prilikom nasilnog uguravanja Crne Gore u NATO mimo volje ogromne većine njenih građana. Iste godine su i neke zemlje van EU uvele sankcije Rusiji, među njima i Crna Gora koliko god to nekome bilo groteskno. Ova vlada veoma lagano nastavlja istu politiku – rekao je Bulajić.

Kako je naglasio, sankcije se ne zavode prijateljima i da nikad nisu prijateljski čin.

– Naprotiv, radi se o neprijateljskom činu i to nikako ne može biti nacionalni interes Crne Gore. To je nečiji drugi interes. Ali, interes Crne Gore i ogromne većine njenog naroda sasvim sigurno – nije. Isto je i sa Belorusijom i sutra, sa bilo kojom drugom zemljom, za koju stigne naređenje da se to isto uradi – istakao je Bulajić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here