Tanjug
Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Berlinu sa predsednikom nemačkog Bundestaga Volfgangom Šojbleom, i nakon sastanka novinarima je preneo da je čuo izjave od više sagovornika iz Bundestaga koje su bile u stilu da su razočarani vlastima u Prištini, jer su, kaže, očekivali da će Aljbin Kurti, koji nije bio u OVK, imati bolji pristup prema dijalogu.

Dačić je istakao da je Šojblea upoznao sa informacijama koje su se ticale dijaloga sa Prištinom.

– Nije bilo nikakvih tema, niti tonova koji bi bili neprijatni, znamo u čemu su naše razlike kada je reč o KiM, ali to nije bila posebna tema razgovora – rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je rekao da je to bio veoma pozitivan sastanak i da su imali više tema, među kojima su bile i evropske integracije.

– Šojble je ponudio pomoć u smislu da nam Nemačka prenese iskustva, bez ikakvog nametanja nekih stavova ili držanja leckija već isključivo ako to želimo da nam pomognu u različitim oblastima koje su važne za pristupanje EU – rekao je Dačić.

Na pitanje da li su se u Bundestagu interesovali i za međustranački dijalog koji se vodi u Srbiji, Dačić je kazao da se nisu bavili tim detaljima i da je to bio razgovor na visokom nivou.

Kako je rekao, oni su sami izrazili uverenje da je za Srbiju važno da se nastavi proces evropskih integracija.

– Istakao sam da je to naše strateško opredeljenje i da imamo zajedničke mape puta sa predstavnicima nemačke kancelarke i EU o tome na koji način da obavimo reforme koje bi bile u skladu sa očekivanjima da bi Srbija napredovala u evropskim integracijama. To se odnosi i na dijalog, ali nisu tome posvećivali veliku pažnju, ali očekuju da EU ubrza proces i pristupanja i da doda gas – poručio je je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here