Bunjevcu prete smrću zbog podrške Nikoliću

0

Mirko Bajić i posle svega zahvalan Nikoliću

Mirko Bajić je za dnevni list "Danas" istakao da će tražiti od nadležnih institucija da rasvetle ovaj slučaj, kao i da će insistirati da se predsednik Hrvatske Ivo Josipović javno izjasni povodom pretnji koje su mu upućene.

 

"Dabogda vas Srbi poklali. Smrt će da vas stigne", deo je mejla koji je Mirko Bajić primio od anonimne "Mile" iz Hrvatske. Prema Bajićevim rečima, ova pretnja je direktna posledica njegovih izjava za hrvatske medije u kojima se zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na udžbenicima i negirao da je ćirilično pismo u knjigama pokušaj asimilacije bunjevačke nacionalne manjine.

 

"Niko ne može nama da ospori pravo da se izjasnimo kako mi to želimo, kao što ni Hrvatima niko ne brani da se izjasne kako oni žele. Bunjevci su autohtona nacionalna manjina. Mi nismo Hrvati, iako neko ima potrebu da nas prikaže kao takve", rekao je Bajić.

 

On smatra da je čitava medijska afera oko ćiriličnih udžbenika posledica namere hrvatske manjine u Srbiji da sebi da na značaju.

 

"Nacionalno veće Bunjevaca je sedam godina radilo na izradi ovih udžbenika. Kako smo mi malobrojna zajednica nije postojao ekonomski interes za njihovim štampanjem, a mi sami nismo imali novac. Zato sam zahvalan predsedniku Nikoliću na donaciji", navodi Bajić i dodaje da su ćirilični udžbenici u skladu sa nastavnim planom i njihovim manjinskim pravima.

 

Donacija predsednika Nikolića je izazvala burne reakcije u Hrvatskoj. Oglasio se i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je potez srpskog kolege okarakterisao kao nekorektan i "nastavak politike koja želi da asimiluje Hrvate u Srbiji". Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da je činom doniranja ćiriličnih udžbenika "pređena granica pristojnosti".

 

Iz Nikolićevog kabineta su odgovorili da on veoma poštuje bunjevačku manjinu i podržava njen kulturni, obrazovni i svaki drugi napredak.

 

"Činjenica je da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima da se izjasne kako žele. Legitimno pravo Bunjevaca je da iskoriste to pravo na Ustavom predviđeni način" ,saopšteno je u kabinetu predsednika Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here