EFE/FEHIM DEMIR
Kamp Vučjak (Foto: Arhive)

Plan da se u Medenom polju kod Bosanskog Petrovca uskoro izmesti između 6.000 i 7.000 migranata naišao je na opštu osudu u Republici Srpskoj, a meštani ovog dela BiH u kome se graniče Republika Srpska i Federacija, tvrde da će po svaku cenu to sprečiti.

Situacija je eskalirala pošto je Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu u ponedeljak zatražila hitno izmeštanje migranata iz prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća i predložila da oni budu smešteni u Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca.

U ovom selu su do rata živeli isključivo Srbi, a mesto je i bukvalno okruženo srpskim selima Suvaja, Kolunić, Vrtoče, Oštrelj, Vedro Polje.

Da je dolazak migranata na tu teritoriju neprihvatljiv za Republiku Srpsku poručio je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji smatra da je glavni cilj ovog plana zapravo proterivanje Srba sa vekovnih ognjišta. Ističe da deo bošnjačke političke elite blagonaklono gleda na migrante, koji bi u perspektivi mogli da vrše pritisak na one koji nisu Bošnjaci.

– Jasan je odnos Republike Srpske kada je reč o migrantskoj krizi. Problem migranata može da sruši temelje BiH, jer institucije na nivou BiH nisu ništa uradile, nema sveobuhvatnog i kvalitetnog programa i odgovora na ovo pitanje. Pokušaji da se sve formalizuje na nivou BiH išli su za tim da bude opravdan nečiji nerad, a zatvaranje granica u Evropi je dovelo Republiku Srpsku i Federaciju BiH u situaciju da se mora naći odgovor na ovaj problem – ocenio je Dodik.

Srbi iz ovog dela Federacije BiH mnogo su konkretniji i najavljuju blokadu puta Drvar-Bosanski Petrovac kako bi sprečili eventualno premeštanje migranata iz Bihaća.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kaže da će doći na barikade sa svoje troje dece, kao i svi Srbi, delegati u Domu naroda, načelnici četiri srpske opštine…

– Bićemo tamo jer branimo koncept povratka. U našu zaštitu ćemo pozvati i ambasadore zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma – SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, EU, da zajedno taj dan budu sa Srbima na blokadi puta i da spreče tu nameru kantonalne Vlade.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kaže za “Vesti” da će Republika Srpska učiniti sve da migranti ne budu prebačeni u ovaj deo Federacije u kome su vekovima živeli Srbi.

– Budite uvereni da će Srpska na svaki način zaštititi te ljude, jer je očigledna ideja da im se još više zagorča život. Većina je već jednom proterana sa svojih ognjišta, pa bi ovo bio drugi put s jasnom porukom da više nisu dobrodošli na svoju zemlju i svoja imanja. To neće moći – poručuje Majkić.

Dodaje da ključan problem leži u potpunom nedostatku volje zvaničnika u Sarajevu da se reši pitanje migranata kojih je, kako tvrdi, u Bosni sve više, a da niko ne zna koliko tačno.

– O migrantskoj krizi Savet ministara ni pre, a ni sada, u tehničkom mandatu, nikada nije raspravljao ili bilo šta odlučio, ni u parlamentu se nikada nije o tome povela rasprava ili usvojio bilo kakav predlog. Plašim se da su se ovom temom bavili ljudi koji su nas sada doveli u situaciju da bi migrantska kriza lako mogla da se pretvori u nešto što niko ne bi želeo – naglašava Majkić.

Ponavlja da Republika Srpska ima čvrst stav da ne želi migrante na svojoj teritoriji:

– Za to nemamo niti para, niti kapaciteta, a posebno ne razumevanje za Evropsku uniju koja sve čini da migrante po svaku cenu otera što dalje od svojih granica ne vodeći računa o tuđim interesima.