EPA-EFE
Bakir Izetbegović

Tužilaštvo u Sarajevu danas je pokrenulo istragu o tome da li oboleli od Covida 19 umiru zbog toga što su priključeni na respiratore iz Kine.

Odluka je donesena nakon što je 17 anesteziologa iz Kliničkog centra u Sarajevu upozorilo na to da se pacijentima obolelim od Covida 19 s najtežom kliničkom slikom pruža neodgovarajuća nega.

Respiratori nabavljeni prošle godine pod sumnjivim okolnostima

Budući da se naglo povećao broj umrlih, posebno u Sarajevu, anesteziolozi su kao mogući razlog naveli to da ih u najtežoj fazi bolesti priključuju na nekvalitetne respiratore, nabavljene prošle godine iz Kine pod sumnjivim okolnostima.

Zbog toga se sudi predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim osobama uključenim u nabavku, za koju je iz budžeta izdvojeno 5,3 miliona evra.

Na stotine kineskih respiratora oznake ACM812A, prema tvrdnjama anesteziologa koji njima rukuju, praktično su beskorisni u bolnicama, jer ne omogućuju protok postavki ventilacije pacijenata niti su korisni u tretiranju patološkog stanja bolesnika s dijagnozom Covida 19.

“Tužićemo sve portale, televiziju i novinare koji su mahali tim pismom”

Nakon vanredne sednice vlade Sarajevske županije njen predsednik Edin Forto kazao je da će zbog svega biti zatražen vanredni inspekcijski nadzor stanja u sarajevskoj klinici.

– Mislim da bi upotrebu tih respiratora trebalo zabraniti i nabaviti nove proverenog kvaliteta, i to treba uraditi hitno – kazao je Forto novinarima.

Upravnica centra Sebija Izetbegović najavila je da će tražiti policijsku istragu o jednom od dva pisma anesteziologa koje se pojavilo u medijima, jer tvrdi kako je u jednom od ta dva slučaja reč o plagijatu i lažnim tvrdnjama o stanju u bolnici.

– Tužićemo sve portale, televiziju i novinare koji su mahali tim pismom – kazala je Sebija Izetbegović, reagujući na optužbe na račun uprave bolnice.

Nije porekla da postoji i autentično pismo, ali je utvrdila da se ono odnosi na “manje poteškoće” s respiratorima, koje su “lako rešive”.

Prošle sedmice rekordni brojevi novozaraženih

U BiH je u ponedeljak potvrđen razmerno mali broj, od nešto iznad 600 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali od nedelje je preminulo 66 osoba kod kojih je ranije dijagnostifikovan Covid 19.

Najmanji dnevni broj novozaraženih od početka aprila, koji je registrovan u ponedeljak, utvrđen je nakon testiranja 3.393 uzorka, pri čemu je otkriveno da je obolelo još 636 osoba.

Prošle sedmice u BiH su zabeleženi rekordni dnevni brojevi novozaraženih i umrlih, a samo u jednom danu bilo je više od 2.100 novoobolelih, pa je to označilo najgore razdoblje od izbijanja epidemije u martu prošle godine.

Iako još nema potvrde da smanjenje broja novozaraženih u nedelju i ponedeljak znači i usporavanje širenja zaraze, vlasti u Republici Srpskoj odlučile su da u tom entitetu odmah mogu da počnu da rade ugostiteljski objekti.

Do četvrtka će goste moći da poslužuju na otvorenom, odnosno u baštama, a nakon toga i u zatvorenim prostorima, uz uslov fizičke distance.

U najvećem delu Federacije BiH ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni najmanje do kraja sedmice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here