EPA-EFE/PETER FOLEY
Džordž Buš

Ovogodišnji izbori, Trampove pretnje da će ići na sud i kontroverze oko ukradenih glasova veoma su zaličili na 2000. godinu kada je Džordž Buš odneo pobedu nad Albertom Gorom. Izbori će ostati upamćeni po skandalima oko brojanja glasova na Floridi i po tome što su bili jedni od četiri izbora na kojima je pobedio kandidat sa manje glasova građana.

Buš protiv Gora je naziv kontroverzne presude Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država iz 2000. godine. Ova presuda je odlučila o pobedniku predsedničkih izbora koji su održani 2000. godine u SAD. Sud je presudio da je predloženi način ponovnog prebrojavanja glasova, koji je predložio Vrhovni sud Floride, u suprotnosti sa odredbom o jednakoj zakonskoj zaštiti četrnaestog amandmana Ustava Sjedinjenih Američkih Država, te da se u zakonskom roku ne mogu primeniti drugi načini prebrojavanja. Trojica sudija su smatrala da je Vrhovni sud Floride, u svojoj presudi, prekršio i član II ustava, jer je pogrešno protumačio izborne zakone Floride.

Al Gor je, naime, tražio ručno prebrojavanje glasova u samo četiri okruga Floride, u kojima Demokratska stranka tradicionalno ima veću podršku, ali nije tražio prebrojavanje u onim okruzima koji su naklonjeniji republikancima.

Nakon ove presude 25 elektorskih glasova Floride je dodeljeno Džordžu Bušu, koji je tako ukupno osvojio 271 elektorski glas, dok je Al Gor imao 266 elektorskih glasova.

Ništa manje “tesno” nije bilo ni na izborima 2004. godine. Kandidat Republikanske stranke i tada aktuelni predsednik Džordž Buš pobedio je kandidata Demokratske stranke Džona Kerija, tada mlađeg američkog senatora iz Masačusetsa.

Spoljna politika bila je dominantna tema tokom predizborne kampanje, posebno Bušovo vođenje rata protiv terorizma i invazija na Irak 2003. godine.

Kao i na predsedničkim izborima 2000. godine, kontroverze oko glasanja i zabrinutost zbog nepravilnosti pojavile su se ovog puta i tokom i nakon glasanja. Pobednik je bio proglašen tek sledećeg dana, kada je Keri odlučio da ne ospori Bušovu pobedu u državi Ohajo. Država je imala dovoljno izbornih glasova da odredi pobednika u predsedništvu.

Sporno glasanje u Ohaju

I Keri i predsednik Demokratskog nacionalnog odbora Hauard Din izjavili su da mišljenje da se glasanje u Ohaju 2004. nije odvijalo prema propisima i pošteno i da bi, da je to bio slučaj, Demokratska stranka možda pobedila u toj državi, a samim tim i na izborima. Međutim, oko ovih izbora bilo je mnogo manje kontroverzi nego 2000. godine.

Sutra – Burni izbori u SAD (3): Kampanja iz voza