EPA
epa09352787 A health worker (R) administers a Pfizer vaccination to a person at a mass coronavirus disease (COVID-19) vaccination hub at the Showgrounds in Melbourne, Victoria, Australia, 19 July 2021. Victoria entered a lockdown on 15 July, amid a surge of COVID-19 cases. EPA-EFE/DANIEL POCKETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Australijsko regulatorno telo za lekove i terapijska sredstva (TGA) u ponedeljak je dobilo nove podatke kompanije Fajzer o buster dozama ove vakcine protiv kovida, a zdravstvene vlasti očekuju da će davanjem treće doze krenuti u novembru.

Lica u domovima za stara lica i osoblje u ovim ustanovama će biti među prvima koji će primiti takozvane pojačivače, a na listi prioriteta su i zdravstveni radnici i zaposleni u graničnim službama i u karantinu.

Iako neke zemlje već uvode dodatnu dozu za svoju stariju i ranjiviju populaciju, ali i za ostale građane, kao što je slučaj i u Srbiji, ove vakcine tek treba da budu odobrene u Australiji.

TGA razmatra prijavu kompanije Fajzer za upotrebu postojeće vakcine kao pojačivača. Očekuje se da će dodatna vakcina biti preporučena od šest do 12 meseci pošto je osoba primila drugu dozu, što bi trebalo da bude već u toku narednog meseca.

Prema rečima portparola saveznog ministarstva zdravlja treća doza neće biti obavezna, a vlada će se pridržavati politike da građani treba da budu potpuno vakcinisani sa dve doze. Praktično, to znači da dodatna vakcina neće biti potrebna za međunarodna putovanja.

Ali, o tačnom vremenu i obliku uvođenja obavestiće vladino savetodavno telo za vakcine, Australijska tehnička savetodavna grupa za imunizaciju (ATAGI).

Inače, australijsko saopštenje je usledilo nakon što je Fajzer objavio rezultate prvih ispitivanja buster doza u kojima je otkriveno da treća doza povećava zaštitu za više od 95,6 odsto u odnosu na dve doze.

– Ako ste revakcinisani, to znači da ste potpuno imunizovani, a zaštita od ozbiljne bolesti, hospitalizacije i smrti je veoma jaka. Međutim, pojačavač je upravo ono što samo ime govori, dodatna zaštita – istakao je ministar zdravlja Greg Hant.

Zdravstvene vlasti su poručile građanima koji su se među prvima vakcinisali da uskoro očekuju buster dozu, ali da to ne znači da treba da budu zabrinuti da gube imunitet.

Zamenik glavnog zdravstvenog zvaničnika Komonvelta, profesor Majkl Kid je rekao da je svrha treće doze da zaista uspori širenje virusa.

– U ovom trenutku ima malo dokaza da zaštita od teških bolesti vremenom slabi kod onih koji su primili obe doze. Ono što je poznato je da nivo antitela opada tokom vremena i da postoji rizik od prodora infekcije, pri čemu vakcinisani mogu da se zaraze i rizikuju da prenesu kovid na druge.

Treća doza vakcine protiv kovida već se nudi Australijancima sa ozbiljno narušenim imunitetom. Ali, vlasti kažu da te doze nisu striktno “pojačivači“, jer imaju za cilj da podignu nivo zaštite kod tih ljudi, na isti nivo kao kod drugih drugi kojima su potrebne samo dve doze.

Očekuje se da će uvođenje dodatnih doza slediti sličan vremenski okvir kao i početno uvođenje vakcine s početka ove godine. Tako bi, nakon vakcinacije najranjivijih, treća doza trebalo da bude dostupna široj populaciji do kraja godine.

Savezna vlada ovog puta kaže da iako je snabdevanje vakcinama u početku pratilo niz problema, da je sada obezbeđeno više nego dovoljno doza.

Čak 85 miliona doza Fajzerovih vakcina je kupljeno za upotrebu tokom 2022. i 2023. godine, zajedno sa 15 miliona doza Moderne i 51 milion doza Novavaksa, koje su bile predviđene za upotrebu kao prva i druga doza.

Pojedini medicinski stručnjaci pozivaju saveznu vladu da ne izgubi fokus sa tekućeg početnog uvođenja vakcine, te da je prioritet da se što više ljudi zaštiti sa po dve doze.
Do sada je prvu dozu primilo 87 odsto onih koji imaju 16 i više godina, a 73 odsto građana je potpuno vakcinisano.

Kvinslend, Južna Australija, Severna teritorija i Zapadna Australija tek treba da dostignu 80 odsto vakcinisanih prvom dozom, a 70 odsto za drugu dozu, što je već postignuto u Novom Južnom Velsu, Viktoriji, Tasmaniji i ACT.

Doktor Pol Grifin sa Univerziteta u Kvinslendu je rekao da ima više miliona prvih i drugih doza koje treba da se daju pre nego što busteri postanu prioritet.

– Fokus bi trebalo da bude na dobijanju prve doze. Iako su određene države postigle izuzetno dobre rezultate, povećavajući broj građana koji su primili prvu dozu, još uvek postoje veliki delovi Australije koji tek treba da postignu isti broj vakcinisanih – ističe Grifin.

Fajzer za decu od pet do 11 godina

Prema saopštenju Bele kuće, 28 miliona dece, uzrasta od pet do 11 godina u SAD-u bi uskoro moglo da dobije Fajzerovu vakcinu protiv kovida kod pedijatra, u lokalnoj apoteci ili u školi. U naredne dve nedelje će regulatorna tela i savetnici odlučiti o prednosti davanja vakcina deci.

U roku od nekoliko sati od formalnog odobrenja, koji se očekuje nakon savetodavnog sastanka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zakazanog za 2. i 3. novembar, doze će početi da se isporučuju dobavljačima širom zemlje, zajedno s manjim iglama neophodnim za ubrizgavanje mlađoj deci. Ostaje da se vidi da li će Australija uskoro slediti primer SAD.

Oko 219 miliona Amerikanaca starosti 12 i više godina, ili 66 odsto ukupne populacije, primilo je vakcinu protiv kovida, a skoro 190 miliona je potpuno vakcinisano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here