EPA-EFE/MORGAN SETTE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Ilustracija

Vlada Viktorije je u ponedeljak donela nove propise u borbi protiv kovida. Buster doze vakcina će od večeras u ponoć postati obavezne za zaposlene u pojedinim industrijama, kako bi mogli da nastave da dolaze na posao.

Novom uredbom su obuhvaćeni radnici u zdravstvu, ustanovama za negu starih lica i invalida, kao i hitne službe, zatim zaposleni u zatvorima i popravnim domovima, radnici u karantinskim smeštajima i svi koji rade na distribuciji prehrambenih proizvoda.

Odluka je doneta samo dan pošto je Vlada Danijela Ednrjuza propisala uredbu kojom se produžava stanje pandemije do 12. aprila.

Na ovaj način, državni organi su rešili da odgovore na eskalaciju epidemije u poslednjih nekoliko dana, a pošto je u Viktoriji zabeleženo još 34.808 novih slučajeva zaraze u samo 24 sata. Takođe, u ovoj državi je sada više od 800 obolelih od kovida na bolničkom lečenju.

Pored obavezne treće doze za navedene inustrije, uvedene su i druge mere koje stupaju na snagu od četvrtka. Naime, od 13. januara biće zatvoreni svi plesni podijumi u diskotekama i noćnim klubovima, a pooštrene su i mere ulaska za posetioce u staračkim domovima.
Ministar zdravlja Viktorije Martin Foli izjavio je da su mere, a naročito one koje se odnose na obavezne bustere, uvedene kao odgovor na “nagli porast broja zaraženih”.

– Ovo je razuman dodatak na postojeće mere, zbog relativno visokog rizika u kojem rade ovi sektori. Reč je o zaštiti koju pružaju vakcine i njihov kritičan doprinos da Viktorija nastavu da funkcioniše – rekao je Foli.

U Viktoriji trenutno ima preko 160.000 identifikovanih aktivnih slučajeva kovida. Međutim, zbog hroničnog nedostatka brzih antigenskih testova i opterećenja na PCR testiranje, veruje se da je broj inficiranih u stvari daleko veći.

Prvi rok 12. februar

Evo i odgovora do kada će zaposleni u naznačenim industrijama morati da prime treću dozi vakcine.

Za sve koji stiču pravo na buster do 12. januara, rok za primanje dodatne doze je 12. februar. Zatim, zaposleni u ustanovama za stara lica imaju rok do 1. marta, a zadravtveni radnici do 29. marta.

Zaposleni u službama za ljude sa invaliditetom, u distribuciji hrane, karantinski radnici, hitne službe i zaposleni u zatvorima imaju rok do 12. marta.

Izuzeće za trgovce

Za sada, radnici u samoposlugama neće biti obuhvaćeni obaveznim busterom. S druge strane, oni će dobiti izuzeće od obavezne izolacije ako su bliski kontakti zaraženih, pod uslovom da su asimptomatični.
Takođe, radnici na pakovanju, proizvodnji i distribuciji hrane mogu da se vrate na posao ukoliko su bliski kontakti a dobiju negativan brzi test na kovid. Takođe, oni će biti u obavezi da narednih pet dana rade rapid testove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here